Saturday, 29 December 2012

700 Hari Bersama

Mama Eta, tahukah kamu ..?

Hari ni, 29 Disember 2012 genap 700 hari / 100 minggu / 23 bulan kita dah kahwin..!!

Happy anniversary :)





video

video

Friday, 14 December 2012

Aku Rindu Waktu Itu

2004-2008 | Universiti Malaya | ASTAR | Fakulti Kejuruteraan Awam | D205 | D404 | 7 Celaka | 6 Jahanam | PES | Football Manager | Kad Raya | Air Kotak | Printing | Rambutan | Melaka | Penang | Beijing | Phnom Penh | Murni | Maple | Nasi Goreng 14 | Mana Boleh??!!









Wednesday, 12 December 2012

Macam Mana Nak Kurus Tanpa Perlu Bersenam?

Assalaaaaamualaikum..~!!

Aku dah kurus. Tapi takde laa terlalu kurus sangat pun. Apa yang penting berat badan dah menurun :) Thanks Mama Eta sebab ajak diet sama-sama :p

Ramai orang nak kurus tapi tak nak bersenam. Tak kira laa samada orang tu malas atau memang takde masa nak bersenam, yang pasti orang tu memang tak kan bersenam tapi teringin nak kurus. Aku pun lebih kurang, tergolong dalam kumpulan manusia macam tu. Teruk...

Aku malas bersenam..?
Mungkin.

Aku takde masa bersenam..?
Mungkin gak.

Boleh ke nak kurus tanpa perlu bersenam & masih boleh makan 5 kali sehari..?
Boleh..!

Macam mana..?
Kawal pengambilan kalori.

Meh aku ajar korang step by step.

1. Kira BMR (Basal Metabolic Rate) korang

BMR untuk Lelaki = 66 + [13.7 x berat (kg)] + [5 x tinggi (cm)] - [6.8 x umur (tahun)]
BMR untuk Perempuan = 655 + [9.6 x berat (kg)] + [1.8 x tinggi (cm)] - [4.7 x umur (tahun)]

Contoh: Berat Jedeh adalah 68 kg, tinggi 170 cm & umur 27 tahun. Berapakah BMR lelaki kacak ini..?

BMR = 66 + [13.7 x 68] + [5 x 170] - [6.8 x 27]
= 66 + 931.6 + 850 - 183.6
= 1,664

2. Kira DCR (Daily Calorie Requirement) korang

DCR = BMR x Pendarab Aktiviti

Nilai Pendarab Aktiviti ni bergantung kepada aktiviti harian korang macam mana.
a) 1.2 ~ kurang / tiada senaman, kerja kat meja
b) 1.375 ~ senaman ringan / bersukan 1-3 hari / minggu
c) 1.55 ~ senaman sederhana / bersukan 3-5 hari / minggu
d) 1.725 ~ senaman berat / bersukan 6-7 hari / minggu
e) 1.9 ~ senaman berat setiap hari / bersukan & latihan fizikal 2 x sehari

Contoh: Jedeh kerja kat ofis, malas bersenam & takde masa nak bersenam. Berapakah DCR lelaki kacak ini..?

DCR = 1,664 x 1.2
= 1,996.8 kCal

Kesimpulannya,
a) Berat badan Jedeh akan naik kalau tiap-tiap hari ambil kalori lebih drpd 1,996.8;
b) Berat badan Jedeh akan maintain kalau tiap-tiap hari ambil kalori 1,996.8; dan
c) Berat badan Jedeh akan turun kalau tiap-tiap hari ambil kalori kurang drpd 1,996.8.

Jadi, aku kenalah kawal pengambilan kalori setiap hari supaya lebih rendah daripada DCR. Harus diingat, korang kena kurangkan 7,700 kCal utk turunkan 1kg berat badan. Banyak tu. Tapi korang jangan laa terlalu memaksa diri sampai sanggup turunkan kalori lebih drpd 50% DCR sehari. Tak baik untuk kesihatan.

Secara kasar, menu makan aku sehari lebih kurang macam ni laa:
a) Breakfast ~ cereal + low fat milk (200 kCal) & secawan air Nescafe (100 kCal);
b) Minum pagi ~ snack (100 kCal) & secawan air Nescafe (100 kCal);
c) Lunch ~ cereal + low fat milk (200 kCal);
d) Minum petang ~ snack (100 kCal);
e) Dinner ~ Nasi + lauk (500 kCal).

Jumlah pengambilan kalori aku untuk sehari adalah 1,300 kCal. Aku jimat 696.8 kCal sehari daripada jumlah DCR aku iaitu 1,996.8 kCal. Maka, berat badan aku akan turun 1 kg dalam tempoh lebih kurang 11 hari..! (Sebaik-baiknya makan laa nasi tu time lunch, bukannya dinner)

Snack
Cereal
Tapi tipu laa kalau aku kata yang aku ikutkan sangat rutin makan ni. Hehe. Kalau ada meeting kat ofis, aku makan gak. Kalau ada jamuan kat ofis, aku makan gak. Kalau keluar jalan-jalan time weekend, makan besar gak. Macam aku cakap tadi, jangan terlalu memaksa diri. 

Konsep diet ni simple. Makan ketika lapar, berhenti sebelum kenyang

Nabi SAW juga bersabda :

"Wahai anak-anak Adam! Pakailah pakaian kamu yang indah berhias pada tiap-tiap kali kamu ke tempat ibadat (atau mengerjakan sembahyang) dan makanlah serta minumlah dan jangan pula kamu melampau, sesungguhnya Allah tidak suka akan orang-orang yang melampaui batas."
(Al-Araf 7:31)

Untuk maklumat lanjut, korang boleh rujuk gak kat blog Mama Eta, website Kevin Zahri & senarai kalori makanan kat Cekodok.com.

Semoga berjaya..!

Tuesday, 11 December 2012

Top 5 Entri Hangat Diari Papa Deh

Assalaaaaaamualaikum..~!!

Tiap-tiap hari bekerja, aku mesti dengar slot "TOP 5" kat radio Hot FM. Macam-macam topik "TOP 5" diorang bercerita. Kadang-kadang kelakar gak dengar tapi kadang-kadang tu lawak hambar je. Haha. Takde kaitan. Aku cuma nak berkongsi TOP 5 Entri Diari Papa Deh yang Paling Hangat ni.

No. 5:

Entri ni mengisahkan percutian kami sekeluarga kat USS. Dah jadi kebiasaan setiap kali sambutan Hari Raya Aidilfitri, kami akan ambil cuti panjang & merantau ke mana-mana ikut suka hati kami. So untuk tahun 2012, kami pilih negeri paling Selatan + menyeberang tambak Johor, oversea. Yeah..!
(682 pageviews)


No. 4:

Entri ni merupakan salah satu sekuel daripada 3 episod mengenai kisah yang amat mendebarkan di sebalik tabir kelahiran anak kami, Musyrif Ziqri. Cuma aku musykil kenapa Episod 2 yang jadi hit sebab aku lagi suka Episod 1. Aku masih ingat lagi betapa terujanya aku menulis sekuel ni. Pergh..! Baca banyak kali pun tak jemu, antara kenangan terindah dalam hidup :p
(819 pageviews)


No. 3:

Ok, entri ni tersangat baru ditulis iaitu pada 20 Nov 2012. Tak sampai 1 bulan ditulis tapi dah sangat ramai orang baca & sekarang dah jadi entri ke-3 terhangat kat blog ni..!! Tahniah-tahniah. Aku rasa entri ni ada peluang untuk meletup lagi sampai ranking no. 2 memandangkan fenomena Durian Crepe yang tengah melanda 1Malaysia laa ni. Haish. Padahal entri ni cuma menceritakan pendapat aku pasal Durian Crepe semata-mata, bukannya aku menjual Durian Crepe pun.
(1,061 pageviews)


No. 2:

Kalau tadi entri yang masih fresh, ni entri yang sangat klasik. Entri ni antara cerita terawal aku mula menulis dulu iaitu pada 25 Mei 2011 & masih kekal sebagai antara entri paling hangat pada setiap bulan. Entri ni menceritakan apa yang membuatkan kami memilih Hospital Bersalin Razif sebagai tempat kelahiran Ziqri. Punya laa beriya Mama Eta sanggup menahan sakit nak beranak, travel dari Cherating sampai ke Klang selama 3 jam demi nak bersalin kat Hospital Bersalin Razif. Haha.
(1,611 pageviews)


No. 1:

Garangnya hit entri ni segarang tajuknya. Haha. Ramai yang berminat nak baca kisah highway SKVE, exit Teluk Panglima Garang yang dah mula dibuka kepada orang ramai pada 30 Mei kalau tak silap aku. SKVE dah jadi laluan wajib aku setiap minggu. Weekdays untuk ke tempat kerja & weekend untuk ke rumah mak. Nanti kalau dah buka exit Pulau Indah & Pulau Carey, aku nak menulis gak laa. Tengok macam mana respon orang ramai.
(2,907 pageviews)


Terima kasih sebab membaca..!
Wassalam

Monday, 10 December 2012

Ziqri Dah Pandai Jalan

Assalaaaamualaikum..~!!

Alhamdulillah, Ziqri dah pandai berjalan akhirnya. Lama dah mama & ayah tunggu saat ni. Rupa-rupanya Ziqri dah set timing baik punya, tunggu sampai umur dia genap 15 bulan pada 5 Disember 2012 untuk mula berjalan. Apa-apa pun, Alhamdulillah :) Layankan je laa video yang tak boleh rotate kat bawah ni :p

video

Bila dah pandai jalan, lepas ni pandai bawak kereta lak.. Ngenggggggggggggg..~!!
Sekian, wassalam.

Wednesday, 5 December 2012

Bayou Lagoon Park Resort Melaka

Assalaaaaamualaikum..~!!

Baru-baru ni kami sekeluarga melarikan diri dari kesesakan serta haruk pikuk KL / Selangor / Putrajaya ke Melaka. Destinasi penginapan, Bayou Lagoon Park Resort. Macam mana boleh tau kewujudan tempat ni..? Sebab terjumpa offer best kat Agoda. Hehe.

Apa yang menarik kat Bayou Lagoon Park Resort, bilik dia macam apartmen. Ada ruang tidur, ruang tamu, ruang makan & bilik mandi. Cuma agak kelakar sedikit sebab ada tingkap antara ruang tidur & bilik mandi. Nak mengintai ke..? Haha.

Nak lagi best, ada water theme park kat sini..!! Turun je lif ke lobi, jalan ke belakang bangunan, terus boleh main air. Mungkin saiz dia tak besar mana tapi masih best especially untuk Ziqri..!! Tak caya, ce tengok gambar-gambar kat bawah ni.

cantik kan..?

Ziqri teruja..!
aku suka gambar ni..!

Weeee..~!! 5 daripada 9 gelongsor yang ada

Mama Eta suka gambar ni sebab gaya tangan Ziqri..

FIRE..!!! Ziqri xmo stop main

























Keseluruhannya, aku nak bagi star rating kat Bayou Lagoon Park Resort ikut pecahan ni:

Bilik 4.5/5
Besar & selesa

Water Theme Park 4.5/5
Best tapi lagi best kalau lagi besar

Kebersihan 4.5/5
Memang bersih

F&B 4/5
Ok laa cuma tak banyak sangat pilihan makanan

Lokasi 4/5
Dekat je dengan tol Ayer Keroh & pusat bandar

So kalau korang bercadang nak bercuti kat Melaka, aku sokong supaya korang ke Bayou Lagoon Park Resort ni. Tapi pandai-pandai laa cari offer yang menarik kat internet.

Sekian, happy holiday..!

Saturday, 1 December 2012

Refleksi DPA Disember

Assalaaaaamualaikum..~!!

Segmen refleksi Kursus Diploma Pengurusan Awam (DPA) aku diteruskan lagi, kesinambungan daripada rekfleksi Oktober & November. Maka dijadikan cerita, sekembalinya Sidang C aka Catalyst daripada berkursus kat INTAN Kampus Wilayah Timur (INTIM), ada 4 modul yang menanti sepanjang bulan ni iaitu:
  1. Modul Pengurusan Ekonomi (5 - 10/12) @ INTAN BK;
  2. Modul Pengurusan Bencana & Ketetnteraman Awam (12 - 17/12) @ Cheras & Kuala Kubu Bharu;
  3. Modul Pengurusan Teknologi Maklumat & Komunikasi (19 - 24/12) @ INTAN BK;
  4. Modul Metodologi Penyelidikan (27 - 31/12) @ INTAN BK.

5 Disember, bermulalah sesi pembelajaran ekonomi kami. Hurmmmmmmmmm, seriously apa pun aku tak ingat. Nampaknya modul ni gagal memberi impak yang positif pada diri aku -___- Mungkin sebab modul ni tak berkaitan dengan tugas aku kat pejabat. Walau bagaimanapun, seorang PTDeh memang perlu ada pengetahuan pasal ekonomi sebab berkemungkinan 1 hari nanti kita akan ditempatkan kat Kementerian / Jabatan / Agensi berkaitan ekonomi kan. Huhu. Harus diingat, modul ni ada pertandingan debat & exam..!! Sabtu boleh balik rumah kot. Yay..!!

Oh, pada minggu yang sama ni gak, aku selaku Exco Sukan Catalyst bersama-sama beberapa orang kawan dipertanggungjawabkan untuk mengendali Majlis Perasmian Liga Rumah Sukan Kursus DPA Bil. 1/2011. Aku dilantik sebagai Timbalan Pengarah Projek. Tambah kerja. Huhu. Majlis berjaya diadakan pada 14 Disember. Alhamdulillah.

11 Disember, hari ni hari Ahad = hari pergerakan :( Maka bergeraklah para Catalyst ke Maktab Polis Diraja Malaysia Kuala Lumpur kat Cheras untuk memulakan Modul Pengurusan Bencana & Ketenteraman Awam atau singkatannya POLBA. Apa kejadahnya POLBA lak..? Sebab modul ni gabungan POLis & bomBA, tu yang jadi POLBA. Kami berkursus kat Maktab Polis untuk 3 hari pertama, diikuti dengan 3 hari berikutnya kat Akademi Bomba dan Penyelamat Malaysia Kuala Kubu Bharu & kembali ke Maktab Polis pada hari Sabtu untuk pertandingan menembak & majlis penutup.

Aku suka modul polis. Best. Sebab banyak aktiviti fizikal. Teori pun ada, layan je laa. Antara aktiviti fizikal: belajar menembak menggunakan pistol P99, larian lebih kurang 2km mengelilingi Maktab, teknik pertahanan diri menggunakan T-Baton sambil menjerit "move back sir..!". Satu lagi aktiviti yang paling aku minat masa modul polis, bila kami diarahkan untuk buat road block kat sekitar KL pada waktu malam. Kami dipecahkan kepada 3 kumpulan kecil & ditempatkan di lokasi yang berbeza. Kumpulan aku dapat kat area baik punya, Jalan Sultan Ismail. Modul polis ada exam & pertandingan menembak, so belajarlah rajin-rajin ye.



Modul bomba pun best. Buat tu, buat ni, buat macam-macam, termasuklah membotakkan kepala. 1 je yang tak berapa best, pakaian/ uniform/ boot yang agak berbau. Pergh. Tiap-tiap hari pun nak kena spray Febreeze. Kalau rajin, basuh & keringkan baju tu setiap malam. Antara aktiviti fizikal semasa modul bomba: evacuation, wall climbing, spillage, sewer, BA gallery, road traffic accident, hazmat & banyak lagi. Semasa exam, kami dibenarkan berbincang tapi dilarang meniru :)


19 Disember, kami kembali ke INTAN BK selepas berehat sehari kat rumah pada hari Ahad :) Modul Pengurusan Teknologi Maklumat & Komunikasi, ni 1 lagi modul yang kurang memberi impak positif kat aku :p Apa pun tak ingat, so takde cerita. Cuma apa yang menarik bila masuk kelas Microsoft Office, mamat ni mengajar macam-macam tips & tricks untuk Word, Excel, Powerpoint dll. Tapi sonok time tu je laa sebab terus lupa ilmu yang diajar bila dah keluar kelas. My bad.. Takde exam, weekend balik rumah..!

22 Disember, Pilihan Raya DPA Bil. 1/2011 Penggal II diadakan & aku pegang jawatan sebagai Ketua Tempat Mengundi aka orang terkanan Amar selaku Pengarah Projek. Alhamdulillah pilihanraya berjalan lancar.

24 Disember, Karnival DPA 1/2011 belangsung kat MATIC, Kolumpo. Macam-macam aktiviti karnival ke arah mengeratkan hubungan silaturrahim sesama peserta DPA kali ni. Aku join 1 aktiviti je dengan geng Catalyst - War Cry. Dapatlah tempat ke-3. Petang tu balik rumah.

Krismas jatuh pada hari Ahad. So dapat extra cuti sampai hari Isnin & next module hanya bermula pada hari Selasa. Terbaek..!

27 Disember, mari belajar buat penyelidikan melalui modul Metodologi Penyelidikan. Sejujurnya memang sangat susah nak faham apa yang kami belajar minggu ni. Sebab aku sendiri pun tak pernah buat penyelidikan sebelum ni. Tesis kat UM dulu tu tolak tepi je laa, buat separuh semester pun lecturer bagi A :p Modul ni diajar sebagai persiapan bagi Modul Penempatan Daerah yang akan dibuat pada bulan Februari/ Mac kelak. Takde exam, cuma ada penilaian semasa presentation. Weekend balik & berakhirlah tahun 2011 & berlalulah 3 bulan pertama sesi DPA Bil. 1/2011.

Kami gembira sakan pada waktu ini tetapi tak tau lagi apa yang menanti kami pada 3 bulan berikutnya.......

Tuesday, 27 November 2012

Baca Yasin Pukul 3 Pagi

Assalaaaaamualaikum..~!!

Weekend baru-baru ni, Ziqri tak lena tidur. Kejadian ni berlaku betul-betul lepas Manchester United bangkit daripada ketinggalan 1 gol untuk menewaskan Queens Park Rangers dengan keputusan 3-1. Yeah..!

Ziqri & Mama Eta dah tidur masa aku tengok bola. Lepas habis game kira-kira pukul 1 pagi, aku pun tutup tv & nak tidur. Then tetiba je Ziqri menangis. Bila dah dapat susu, Ziqri pun sambung tidur.

Beberapa minit lepas tu, Ziqri nangis lagi. Mama Eta & aku terjaga tapi berpura-pura tidur. Ziqri dah penat agaknya menangis, sambung tidur.

Selang beberapa minit kemudian, Ziqri nangis lagi. Taktik pura-pura Mama Eta & aku dah tak menjadi. Lalu ditepuk-tepuk tilam, bagi irama supaya Ziqri dibuai mimpi balik. Menjadi & Ziqri sambung tidur.

Tak lama lepas tu, Ziqri nangis lagi. Taktik tepuk tilam pun dah tak menjadi. Ziqri tergaru-garu kepala & telinga dia. Ziqri memang ada masalah eczema. Belakang telinga dia pun dah sampai luka-luka sebab selalu sangat digaru. Jadi untuk meredakan rasa gatal dia tu, kami gunakan tisu basah untuk lap kepala & telinga dia. Ziqri lega & sambung tidur.

Selang beberapa minit lepas tu, Ziqri sambung balik menangis & tergaru-garu. Badan / kepala Ziqri tak panas pun. Kenapa laa agaknya ni. Tidur Mama Eta & aku terganggu.

Sampailah dekat pukul 3 pagi, Mama Eta tanya pendapat aku, "Ziqri kena 'ganggu' ke sebab kita keluar malam tadi..?". Aku atas pagar, nak mengiyakan atau menidakkan.

Tengok pada keadaan Ziqri yang dah 2 jam macam ni, aku pun ambil keputusan untuk baca yasin. Mama Eta minta sediakan air suam gak untuk bagi Ziqri minum.

Drama melayu sangat mempengaruhi aku pada malam tu. Nak lagi spesifik, aku terbayangkan cerita Jangan Pandang Belakang. Hoho. Makin kuat Ziqri menangis, makin meremang bulu roma aku sambil baca yasin :p

Lepas habis baca, kami pun bagi Ziqri minum air yasin tu. Alhamdulillah lena pun tidur dia lepas tu :)

Gambar lama


Rupa-rupanya Ziqri tak lena tidur malam tu mungkin sebab rasa tak selesa nak demam.

Kesian.

Wednesday, 21 November 2012

Lasagna Tersedap Kat Mangiamo Cafe..?

Assalaaaamualaikum..~!!

Banyak pulak cerita pasal makan kali ni.

Kali ni aku nak kongsi dengan korang pasal makan-makan kat Mangiamo Cafe. Kafe ni terletak kat dalam Taman Ekuestrian Putrajaya, berdekatan dengan PICC. Jalan masuk ke Taman Ekuestrian ni agak tak berapa ok, nampak macam jalan mati je. Padahal tu laa satu-satunya jalan masuk dia. Huhu.

Aku tau kewujudan kafe ni daripada sedare. Katanya Mangiamo Cafe ni biasa je, cuma nak pergi sebab tak pernah masuk jalan-jalan kat Taman Ekuestrian. Haha. Apa punya reason daa. So aku pun bawak laa Mama Eta & Ziqri jalan-jalan cari mamam.

Niat di hati masa nak ke sana tu untuk dinner. So kami pun pergi makan dalam kol 630 ptg. Ada 2 pilihan tempat duduk samada kat dalam atau luar. Kami pilih duduk kat luar sebab kononnya nak lebih dekat dengan nature. Cet. Tapi memandangkan waktu tu dah nak dekat maghrib, tetiba lak banyak nyamuk muncul menyerang. Tergaru-garu Ziqri & aku. Mama Eta je yang steady. So next time kalau nak makan kat situ time dekat-dekat Maghrib, baik makan kat dalam.

Kami order appertizer - Mini Chicken Murtabak (RM6.60), main course - Lasagne With Light Spices Tomato Sauce (RM17), snack - Potato Wedges (RM5), dessert - ABC (RM6), drinks - Pineapple Spritzer (RM6.50) & Mangiamo Cooler (RM7.50). Then kena tambah lagi 10% service charge. Pada aku harga dia agak mahal tapi berbaloi sebab saiz hidangannya semua besar punya..!!

Mini Chicken Murtabak
Lasagne With Light Spices Tomato Sauce
Potato Wedges
ABC
Pineapple Spritzer (R) & Mangiamo Cooler (L)
Dalam semua hidangan yang kami makan, Lasagna tu paling sedap rasanya. Habis licin 1 pinggan. Lupa terus diet. Ni betul punya cheat day. Haha. Sepanjang hayat aku, rasanya Lasagna yang mak Bob (member) buat paling sedap tapi yang ni pun rasanya setanding. Pergh..!!

Mama Eta cakap next time kalau nak makan kat Mangiamo Cafe lagi, order Lasagna, dessert buah-buahan untuk Ziqri & air je pun dah cukup kot. Sesuai untuk kami yang tengah kawal pengambilan kalori ni. Hehe.

Kepada sesiapa yang berminat nak makan kat Mangiamo Cafe, boleh dapatkan info lanjut kat FB Taman Ekuestrian Putrajaya. Dalam tu ada laa peta, menu & gambar-gambar makanan untuk pertimbangan korang. Haha.

Sekian. Jangan lupa baca Bismillah ye..!!

Tuesday, 20 November 2012

Sedap Sangat Ke Durian Crepe?

Assalaaaaamualaikum..~!!

Semenjak 2 menjak ni aku kerap nampak kawan-kawan Facebook bercerita pasal Durian Crepe. Dah jadi macam trend makanan terbaru lak. Disebabkan oleh rasa ingin tau yang membuak-buak, aku pun google pasal Durian Crepe ni. Baca punya baca, tengok punya tengok, senyum punya senyum, telan air liur. Ok aku decide nak beli.

Ramai je orang yang meniaga Durian Crepe secara online. Aku contact dalam 6 org yg jual Durian Crepe sekitar Putrajaya ni & aku pilih peniaga yang boleh supply paling cepat. Kebanyakan diorang ni jual Durian Crepe pada harga RM2 sebiji. Biasanya dioang jual dalam 5 atau 6 biji sepaket. Kalau yang lagi mahal, dia jual 3 biji sepaket pada harga RM10.

Tapi alangkah tergezutnya aku masa pergi ambil Durian Crepe tu, kecik je saiz dia rupanya..!! Sekali suap je pun dah muat masuk dalam mulut. Kunyah kunyah kunyah telan. Dah habis RM2. Hahaha.

Ziqri nak rasa..?
Rasa Durian Crepe ni bagi aku macam durian biasa je. Pada harga RM2 seketul, agak kurang berbaloi laa. Baik aku borong durian macam biasa je. Lagi puas kot, baru feel :)

Ada sorang member ni cadangkan kat aku supaya beli Durian Pancake kat Sweet Chat Cafe je, lagi sedap katanya. Ok next time kita kena try ni..!

Sekian. BURP

Monday, 19 November 2012

Beli Rumah Kat Jenjarom

Assalaaaaamualaikum..~!!

Adakah korang tengah mencari-cari rumah nak dibeli..?

Dekat dengan kawasan rumah MIL aku kat Jenjarom ni, tengah dibuat projek perumahan. Sri Jaromas namanya. Projek fasa 1 dah sold out & projek pembinaan sedang rancak dijalankan. Sekarang ni tengah dibuka jualan untuk fasa 2. Lepas ni, ada rancangan untuk fasa 3 lak. So kiranya pembangunan terancang laa.

Map lama, tak letak SKVE lagi

Bagi projek fasa 2 ni, ada dijual rumah teres & semi-D 2 tingkat. Kita mulakan cerita dengan projek rumah teres ni yang dinamakan Tamera. Tamera dibahagikan kepada 2 jenis rumah.

Tamera Type A
Luas tanah 22' x 70', luas binaan 2,323 sqf, 4 bilik, 3 bilik mandi & freehold
Harga bermula dari RM367,000

Tamera Type B
Luas tanah 20' x 70', luas binaan 2,025 sqf, 4 bilik, 3 bilik mandi & freehold
Harga bermula dari RM339,000.

Bagi rumah semi-D 2 tingkat lak, dinamakan Rosa2 Dreams. Kenapa Rosa2..? Sebab projek fasa 1 dulu dah buat semi-D gak yang dinamakan Rosa. Rosa2 ni merupakan 1st Gated & Guarded Exclusive Residence in Jenjarom ok..! Haha. Rosa2 pun dibahagikan kepada 2 jenis rumah.

Semi-D Type A
Luas tanah 37' x 85', luas binaan 3,132 sqf, 5 bilik, 5 bilik mandi & freehold
Harga bermula dari RM611,000.

Semi-D Type B
luas tanah 37' x 85', luas binaan 3,151 sqf, 5 bilik, 5 bilik mandi & freehold
Harga bermula dari RM615,000.

Tamera




















Rosa











Harga rumah-rumah ni agak sedikit mahal sebenarnya. Sebab apa..? Harga melonjak naik sebab SKVE dah buka. Hehe. Lokasi Sri Jaromas ni 5 minit je daripada exit Teluk Panglima Garang. Dengan kewujudan SKVE ni gak, jarak perjalanan ke Putrajaya cumalah 30 minit. Akses ke ELITE (exit Bandar Saujana Putra) dalam 15 minit & tak lama lagi ada akses ke WEST COAST EXPRESSWAY (exit Tanjung 12) dalam 10 minit je. Akses ke KESAS pun dalam 30 minit je tapi x lalu SKVE pun.

Selain tu, lokasi Sri Jaromas ni adalah dalam 20 minit ke Bukit Tinggi, Klang & 20 minit gak ke pekan Banting. Dari segi kemudahan yang lain, dah sedia ada pun sekolah rendah, sekolah menengah, klinik kesihatan, masjid, stesen minyak & pejabat pos.

Dalam projek Sri Jaromas ni gak, akan didirikan Tesco, Econsave & lot-lot kedai. Kalau dah boring shopping kat sini, boleh je ubah angin pergi ke Giant Banting yang baru je dibuka dalam sebulan kot (10 minit) atau ke Jusco Bukit Tinggi (20 minit).

Masterplan Sri Jaromas
Cadangan lot-lot kedai

Apa lagi nak cerita kat korang ye..? Hahaha. Aku bukan agen, xde sebarang komisyen pun tolong promote ni. Tapi saje je seronok menulis untuk perkongsian dengan korang yang tengah mencari rumah. Tak banyak detail yang korang boleh dapat daripada internet. Model rumah boleh tengok kat Giant Banting / Tesco Klang.

Sekian, rumahku syurgaku..!

Saturday, 17 November 2012

Zaman Menulis Blog Masih Belum Berakhir

Assalaaaaaamualaikum..~!!

Dah lama aku x update blog. Biasanya aku akan menulis pakai lapot Mama Eta. Tapi lapot tu ada problem sikit. Nak hntr repair pun malas. Malas sebab rasa keperluan kat lapot tu macam dah kurang. Kalau setakat nak online, aku ada iPad, Mama Eta lak ada telefon pintar (fuiyo, power). Tapi nak menulis blog pakai 2 gajet ni, xbest mcm pakai lapot.

Satu lagi pilihan aku untuk update blog, dengan cara pakai pc office. Tapi laa ni, agak sibuk dengan program sana sini + kekurangan idea = xnak menulis.

Ada satu ketika tu aku terbaca kat surat khabar, katanya "zaman blog dah berlalu". Aku pun hampir bersetuju dengan kenyataan tu. Kadar pembaca blog aku pun makin menurun dari hari ke hari. Terlintas dalam hati aku nak tamatkan aktiviti menulis blog.

Tapi hari ni aku ubah fikiran. Aku fikir zaman blog tak berlalu pun sebenarnya. Diari Papa Deh ni pada aku, ruang untuk aku mencatit memori sendiri untuk kenangan sendiri & mungkin bacaan sendiri gak pada masa akan datang. Biarlah kalau orang tak minat nak baca pun, apa ada hal kan :) Tapi bila ada yang berminat nak baca, itu bonus!

Apa cerita baru kami sekeluarga? Hari ni 17 November 2012. Alhamdulillah kami sekeluarga kekal berbahagia & In Shaa Allah buat selama-lamanya.

Musyrif Ziqri, 14 bulan. Besar dah tapi Mama Eta & aku masih layan Ziqri macam baby. Mungkin sebab Ziqri masih belum berjalan. Ziqri tengah berusaha lagi, selangkah demi selangkah. Rekod peribadi dia yang aku dapat kira adalah dalam 10 langkah. Hehe. In Shaa Allah xlama lagi pandailah anak ayah ni berjalan.

Mama Eta dah makin kurus. Impian dia nak tengok berat badan start dengan angka 4 dah tercapai. Nak lagi tepat, 49 kg. Haha, kool..! Kami diet sama-sama. Aku xrancang pun nak diet ni. Cuma sebagai tanda sokongan pada isteri, aku pun tumpang sekaki. Alhamdulillah, aku dah turun 7kg sekarang berbanding dengan berat badan masa lepas raya Aidilfitri hari tu. Tak perlu bersenam, cuma kena kawal pengambilan kalori & pastikan perut tak lapar. Target aku nak turunkan berat badan sampai cecah BMI 22. In Shaa Allah.

Emak aku lak baru je balik daripada bercuti kat Istanbul & Dubai. Lama gak mak pergi, 5-15 November. Seronoknya. Teringin gak nak join. Tapi memandangkan tarikh tu bertembung dengan salah satu program besar pejabat aku, jadi kenalah kerja didahulukan :p Err, kalau tak kena kerja pun xleh nak g kot sbb xde duit. Haha.

BIL aku pun dah kahwin baru-baru ni. Alhamdulillah dengan sekali lafaz je pada 9/11/12, dia sah jadi seorang suami. Tapi nikah gantung. Kenduri kahwin pada 2 & 9/12/12. Jemputlah datang ye. Hehe. Satu kes yang xleh aku lupa time hari nikah tu, bila Tok Kadi buat kuiz agama kat BIL. Well, selalunya soalan bocor adalah "sebutkan rukun NIKAH". Ye, memang Tok Kadi ada tanya soalan tu gak. Tapi dia tanya gak "sebutkan rukun MANDI HADAS BESAR". Hahaha. Garu kepala.

Thursday, 1 November 2012

Refleksi DPA November

Assalaaamualaikum.~~!!

Entri refleksi Kursus Diploma Pengurusan Awam (DPA) Bil. 1/2011 aku diteruskan lagi untuk bulan November lak. Penat aku mencari-cari cerita yang pernah aku tulis sebelum ni tapi takde..! Kalau takde sumber, takde laa cerita. Adoyai.

DPA pada bulan November 2011 ada 5 modul keseluruhannya.
  1. Outward Bound School (29/10 - 5/11) @ Lumut;
  2. Modul Kepimpinan Integrasi (7 - 12/11) @ INTAN BK;
  3. Modul Pengukuhan Bahasa (14 - 19/11) @ INTAN BK;
  4. Modul Pengurusan Sumber Manusia & Organisasi (21 - 26/11) @ INTIM, Kemaman;
  5. Modul Perancangan & Pentadbiran Sosial / Infrastruktur (28/11 - 3/12) @ INTIM, Kemaman.

Modul Outward Bound School (OBS) aku dah ceritakan dalam Refleksi DPA Oktober. Jadi kita teruskan kepada modul berikutnya.

7 November, aku macam tak dapat nak ingat balik apa yang berlaku sepanjang Modul Kepimpinan Integrasi :p Adakah kami peserta-peserta DPA 'dihukum' untuk menulis karangan 30 muka surat mengenai kisah 3 orang pemimpin Islam..? 'Hukuman' dijatuhkan gara-gara ramai peserta tak turun solat maghrib berjemaah kat surau. Astaghfirullah...

14 November, Modul Pengukuhan Bahasa ni satu lagi modul favourite aku..! Modul ni lebih kepada English Week. Mari belajar Bahasa Inggeris :p Sidang C dipecahkan kepada 2 kumpulan berdasarkan ujian yang diberikan lebih awal. Semasa modul ni gak, kami kena buat book review untuk buku yang menjurus ke arah pengurusan. Aku baca buku "Leading Through Conflict" yang ditulis oleh Mark Gerzon dan dipinjam daripada Mary Ann Thomas (Mary, aku tak pulangkan lagi buku ni kat kau..!!!)

Apa yang paling menyeronokkan semasa modul ni adalah kami dikehendaki untuk menganjurkan English Night pada penghujung modul..! Konsep dia lebih kurang sama je dengan Malam Protokol semasa Modul Pengurusan Majlis sebelum ni. Sidang C bersetuju untuk mempersembahkan karya penuh aksi mendebarkan yang bertajuk "The Three Musketeers". Woohoo..~!!!

Pada mulanya aku diundi untuk pegang watak utama, D'Artagnan tapi aku tak nak. Lepas bincang balik, Nazrain setuju untuk ambil watak tu dan aku berlakon sebagai Athos. Aku bukannya pandai berlakon pun tapi ruang & peluang yang diterima ni membuat aku jadi teruja gile..! Haha.

L-R: Guard 1, Guard 2, Marc Anthony (back up singer), Aramis, D'Artagnan & Athos

L-R: Porthos, Arthos, ..., ..., Marc Anthony (back up singer) & Milady..?


20 November, tayar bas bergolek dari INTAN BK ke INTIM Kemaman. 2 minggu berkursus kat INTIM dimulakan dengan modul PESMO. Ok laa, biasa je pun. Minggu kedua adalah modul PEPSI. Ok jugak. Takde apa nak diceritakan..?

Apa yang menarik kat INTIM adalah lokasi dia kat tepi pantai & ada makcik-makcik yang menjual keropok lekor. Selalu pada waktu petang selepas kelas tamat, ramai keluar beli keropok lekor kat luar tu. Aku tak pernah keluar pun. Kalau setakat pesan tu, ada laa dalam 2, 3 kali.

27 November, Maulidur Rasul jatuh pada 27 November (Ahad). Sekaligus 28 November (Isnin) pun diisytiharkan cuti laa kan :) Rasanya kami tak dibenarkan balik kot. Tapi.......... Hehehe.

2 Disember, Sidang C 'dicabar' untuk menganjur satu majlis bersempena dengan sambutan Maulidur Rasul. Maka, cabaran daripada Pengarah INTIM tu disahut oleh Sidang C & aku dilantik sebagai Pengarah Projek. Program tu dibuat pada 2 Disember (Jumaat), waktu malam dan diberi nama "Nur Hijrah...Suatu Permulaan". Bagi aku, majlis tu biasa je laa cuma jadi sedikit cacat sebab pengurusan masa lari daripada perancangan asal. My bad..! Keesokan harinya kami pun kembali ke KL dengan membawa keropok-keropok lekor & dibenarkan untuk pulang ke rumah masing-masing :)

Monday, 29 October 2012

Apa Salah Mark Clattenburg..?

Assalaaamualaikum..~!!


Nama Mark Clattenburg tiba-tiba jadi popular selepas perlawanan bola sepak malam tadi antara Manchester United dengan Chelsea gara-gara tindakan beliau melayangkan kad merah kepada Branislav Ivanovic & Fernando Torres.

Siapa Mark Clattenburg ni sebenarnya..?

"Mark Clattenburg is a plumber, who is now a English professional football referee, who officiates primarily in the Premier League, and for FIFA."

Ramai di kalangan penyokong Chelsea & pembenci-pembenci MU yang menuduh Mark Clattenburg sebagai pemain ke-12 MU. Hahaha. Ayat terdesak laa tu.



Tahukah korang sejarah Mark Clattenburg sebagai pengadil bola sepak..?

Pada 13/12/2011, Clattenburg melayangkan kad merah kepada Gael Clichy (Man City) & memberikan penalti kepada Chelsea yang dijaringkan oleh Frank Lampard. Chelsea menang 2-1.

Pada 23/10/2011, Clattenburg melayangkan kad merah kepada Jonny Evans (MU) semasa menentang Man City. MU kalah 1-6.

Pada 10/01/2010, Clattenburg melayangkan kad merah kepada Darren Fletcher (MU) semasa menentang Birmingham. MU seri 1-1.

LOL.

Monday, 15 October 2012

1 Tahun, 1 Bulan, 10 Hari

Assalaaaamualaikum..~!!

Hari ni Musyrif Ziqri dah berumur 1 tahun, 1 bulan & 10 hari. Alhamdulillah aku masih dipanjangkan umur untuk bersama-sama dengan ahli keluarga :) Arwah ayah meninggal dunia masa umur aku sama dengan Ziqri hari ni. Sebab tu jugak laa aku ni anak tunggal. Terima kasih mak untuk segalanya.

Friday, 5 October 2012

Automated Enforcement System (AES)

Assalaaaaamualaikum..~!!

Semalam masa aku drive balik rumah melalui SKVE, mata aku tetiba je rasa silau semacam. Aku percaya ni mesti kerja kamera JPJ kat seberang jalan tu. Kamera tu ada laa dalam sebulan diletak kat situ. Tapi ni pertama kali aku perasan ada flash keluar dari kamera tu. Ooo, baru tau kamera tu boleh keluarkan flash sebenarnya :p

AES atau dalam BM nya dikenali sebagai "Sistem Penguatkuasaan Automatik" berupaya mengesan dan merakam secara automatik sebaik sahaja mana-mana kesalahan lalulintas dilakukan di kawasan sering berlaku kemalangan sahaja. Pelaksanaan AES meliputi kesalahan tidak mematuhi lampu isyarat dan memandu melebihi had laju.

Kamera Statik






Hasil pembacaan aku, sebanyak 566 buah kamera speeding & 265 buah kamera traffic light akan dipasang manakala sebanyak 250 unit kamera mobile akan turut digunakan. Tapi dalam fasa percubaan sekarang ni, baru ada 14 kamera je kot keseluruhannya. JPJ tak rahsiakan pun lokasi projek AES ni. Aku tolong print screen dari Portal JPJ untuk tatapan korang.


Nampak tak kat Putrajaya je ada 2 kamera..! Kat PLUS area Kajang pun kena jaga-jaga, had laju 90 km/j je. Kat SKVE yang aku lalu hampir setiap hari tu lagi laa kena drive slow, 80 km/j je. Hohoho. Walaupun jalan tu besar, luas & seronok untuk memecut tapi hentikan je laa perbuatan tu. Paling tidak pun, bila dah lepas kamera JPJ ni, sambunglah balik memecut. Hehe.

Akhir kata, hati-hati di jalan raya.

Wassalam.

Monday, 1 October 2012

Refleksi DPA Oktober

Assalaaaamualaikum..~!!

Tahun lepas, pada tarikh hari ni, 1 Oktober, aku pergi lapor diri kat INTAN Bukit Kiara untuk Kursus Diploma Pengurusan Awam (DPA) Bil.1/2011. Cepatnya dah setahun. Macam-macam kenangan pahit manis dalam tempoh 6 bulan berkursus dan menguruskan badan tu.

1 Oktober, kenangan yang paaaaaaaaaaaaling aku tak boleh lupakan. Hari aku meninggalkan keluarga & tak tau pun bila boleh jumpa balik. Keluar rumah pukul 7 pagi. Bubbye isteri, bubbye anak. Sedih wo.

Mama Eta curi-curi ambil gambar aku, malam terakhir sebelum g DPA

Isteri, Mama Eta masih dalam tempoh berpantang. Anak, Musyrif Ziqri baru je lahir 26 hari. Ziqri kena jaundis, hampir setiap hari Mama Eta kena bawa pergi hospital untuk buat pemeriksaan. Lepas 63 hari baru sihat. Kesian.

Selepas sesi pendaftaran, semua peserta DPA dibawa ke Kem Lambaian Danau, Jasin untuk modul Integrasi Kumpulan. Urus setia kutip semua handphone. Tak boleh nak contact keluarga. Dah le kena berpisah, sekarang tak boleh berhubung lak. Kesian kesian.

3 Oktober, kami kembali ke INTAN Bukit Kiara selepas 3 hari berkhemah.

4 Oktober, Kursus DPA diteruskan dengan Modul Kenegaraan lak dari hari Selasa sampai Sabtu. Peserta-peserta Kursus pun dah dibahagikan kepada 6 Sidang. Aku dalam Sidang C. Ikut jadual yang diterima, modul lepas ni untuk Sidang C dibuat kat IKWAS, Kluang selama 2 minggu. Tayar bas akan bergolek pada hari Ahad. Errr, bila boleh jumpa keluarga..?

7 Oktober, selepas tamat program untuk Modul Kenegaraan pada hari Sabtu (malam), semua peserta diarahkan untuk balik ke asrama. Urus setia benarkan peserta kursus untuk keluar / balik pada hari Ahad kecuali Sidang C dengan D sebab kami kena gerak keluar - IKWAS & INTIM masing-masing. Aku minta izin untuk balik rumah malam tu gak & datang balik ke INTAN keesokan hari atas alasan anak tak sihat tapi permohonan ditolak. Sampai hati.

Aku ingat lagi, malam tu sebenarnya ramai yang dah curi-curi gerak balik awal. Sekali lepas waktu tengah malam, urus setia buat pemeriksaan mengejut. Kantoi laa siapa yang dah balik tu, dapat Surat Tunjuk Sebab (STS).

8 Oktober, gerak ke IKWAS. Ada 2 modul masa kat situ - Pentadbiran & Pembangunan Wilayah dengan Pengurusan Kewangan. Harapan untuk dibenarkan balik pada hujung minggu tinggal harapan je sekali lagi. Kami hanya dibenarkan keluar sampai pukul 7 ptg je pada hari Sabtu atas alasan keselamatan -___- Ahad tak boleh keluar tapi keluarga dibenarkan masuk. Sebaliknya dekat INTAN Bukit Kiara, semua pun boleh balik lagi. Kesian kan kitorang? Kesian kesian kesian.

15 Oktober, Mama Eta drive dari Jenjarom ke Kluang, bawa Ziqri, MIL & adik ipar. Apa boleh buat, nak jumpa punya pasal, baru 40 hari lepas bersalin dah drive sejauh ni. Alhamdulillah, berjumpa gak kami.

Akhirnya dapat jumpa Mama Eta & Ziqri

24 - 28 Oktober, minggu ni Sidang C kena modul Pengurusan Majlis. Aku suka modul ni. Belajar pasal protokol, etika dll. Paling best bila pada hujung modul ni, kami kena anjurkan Malam Protokol. Tema malam tu dinamakan Chinta Puteh, mengimbas balik karya-karya seni Allahyarham Tan Sri Dr. P. Ramlee.

Satu kenangan yang tak boleh lupa bila aku & Hafizs Khar yang bertanggungjawab untuk sediakan skrip persembahan, boleh sama-sama terlelap dalam 5 saat masa tengah brainstorm idea. Tak faham? Biarlah, hanya kami je yang faham & rasa kelakar tu :p

Salah satu modul favourite - Pengurusan Majlis

29 Oktober - 5 November, hari pergerakan ke modul Outward Bound School (OBS)  kat Lumut dimulakan awal 1 hari iaitu pada hari Sabtu sebab modul ni akan ambil masa selama 8 hari & kami nak cepat balik kampung sambut Raya Haji pada 7 November. Walaupun modul OBS tak seronok sebab handphone disimpan oleh urus setia tapi dia jadi best dengan aktiviti-aktiviti yang dibuat. Paling seronok pada aku laa, aktiviti berkayak keliling Pulau Pangkor & whaler. Terbaek..!

Sketsa Hantu Kak Limah Pergi OBS. Lawak gile!

Kesimpulannya, pengalaman masa bulan pertama kat Kursus DPA ni bercampur-baur. Ada masa sedih, ada masa seronok. Apa yang penting, semua pengalaman ni membuatkan diri kita makin tabah dan kuat. Aku rasa laa :)

Refleksi seterusnya bulan depan ye :p

Sekian, wassalam.


Friday, 28 September 2012

Gopinath Jayaratnam

Assalaaaamualaikum..~!!

3 hari lepas, BIL share gambar ni kat Facebook.


Aku memang terkejut baca status ni. Korang boleh baca sendiri kan apa yang tertulis. Melampau. Lepas tengok benda ni, aku pun terus cari FB Gopinath Jayaratnam. Ada 1 je status terkini yang sempat & boleh aku baca. Kata si Gopinath ni, FB dia kena hack, ada orang ceroboh masuk & tulis status menghina Allah & Nabi Muhammad. Waalahu'alam.

2 hari lepas, aku nampak gambar ni lak kat FB.


Adei, dahsyat betul. Habis rumah & kereta Gopinath kena serang. Ada orang komen bagitau yang Gopinath sekeluarga dah diselamatkan oleh jiran tetangga. Ada gak orang komen bagitau Gopinath kena tahan dengan polis untuk soal siasat. Waalahu'alam.

Hari ni, aku cuba buka FB Gopinath Jayaratnam sekali lagi tapi tak jumpa lak. Sama ada dia dah tutup akaun atau deactivate. Entah laa. Sebaliknya apa yang aku jumpa bila search nama dia adalah semua page & group ni.
  • Bunuh Gopinath Jayaratnam (309 likes)
  • Gopinath Jayaratnam Penghina Nabi Muhammad S.A.W (424 likes)
  • Rejam Sampai mati Gopinath Jayaratnam menghina nabi Muhammad S.A.W (141 likes)
  • Kami Bantah Penghinaan Gopinath Jayaratnam Terhadap Nabi Muhammad (994 likes)
  • Anti Gopinath Jayaratnam (281 members)

Kalau betullah Gopinath Jayaratnam ni yang menulis status keji tu & kalau betullah apa yang orang kata yang Gopinath memang suka cari masalah dari dulu lagi, dia memang teruk & patut dihukum. Mana boleh terima kalau ada orang yang mengutuk agama Islam.

Tapi aku tak setuju dengan 'hukuman' yang dia dah terima sekarang macam kat gambar atas ni tanpa dipastikan sama ada memang betul dia bersalah. Siapa korang untuk menghukum dia dengan segala bentuk kekerasan macam ni..? Kenapa tak guna saluran yang betul..? Buat laporan polis, disiasat & diadili.

Macam mana kalau Gopinath Jayaratnam ni jujur sebenarnya, memang bukan dia yang tulis status menghina Allah & Nabi Muhammad..? Siapa nak tanggung kerugian harta benda & segala bentuk tekanan yang dia hadapi..?

Hadui, menegakkan Islam bukan dengan cara kekerasan je semata-mata.

Tips tambahan: jangan lupa logout FB bila dah habis guna, takut kena hack lak.

Waalahu'alam.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...