Thursday, 30 May 2013

2nd Check Up & Suntikan Vaksin Chicken Pox

Assalaaamualaikum..~!!

Malam tadi kitorang kembali ke Hospital Bersalin Razif untuk buat 2nd check up Mama Eta dan suntik vaksin chicken pox kat Ziqri.

Pada mulanya, nurse timbang berat Mama Eta - dah naik 1kg dalam masa 2 minggu. Then giliran Ziqri lak - timbang berat, ukur panjang/tinggi dan ukur lilit kepala. Keputusannya macam ni:

Berat : 10kg (2.32kg)
Panjang/Tinggi : 79cm (52cm)
Ukur lilit kepala : 49cm (30cm)
* nilai dalam kurungan adalah nilai semasa kelahiran Ziqri kira-kira 21 bulan yang lepas.

Selepas tu, kitorang dipanggil masuk dalam bilik doktor. Pertama kali jumpa doktor ni. Kalau tak silap, namanya Siti Junaidah. Orangnya agak serius, tak berapa nak mesra. Huhu.

Ziqri ditiarapkan kat atas katil. Dalam dia dah leka-leka tu, zasss jarum injection pun masuk kat punggung. Apa lagi, menjerit laa dia. Haha. Suntikan vaksin chicken pox ni bertujuan untuk merendahkan kebarangkalian Ziqri terkena demam campak. Kalau kena pun, insyaAllah takkan teruk sangat. Suntikan ni hospital syorkan untuk diambil sebelum umur 2 tahun.

Kemudian giliran Mama Eta lak untuk doktor scan perut. Ahamdulillah dah nampak baby dan denyutan nadinya. Usia kandungan lebih kurang 8 minggu. Baby dijangka lahir pada 5 Januari 2014, sehari lewat daripada jangkaan awal kitorang. Mama Eta kata ok gak tarikh 5 Januari tu sebab Ziqri pun lahir 5 hb. Tapi aku still pilih 4 Januari sebab tarikh tu cantik, 4/1/14 :p Apapun segalanya ketentuan Allah.



3rd check up, next 4 weeks.

2 comments:

  1. oklaaaa ikot tarikh 5 januari tu sbb saya pon lahir 5 januari. Boleh geng dgn aunty eh eh eh? HUHUHUHU

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1 januari pun ok gak, jadi new year baby :)

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...