Thursday, 21 March 2013

Murah Sangat Ke Harga Coklat Di Langkawi..?

Assalaaamualaikum..~!!

Sepertimana dijanjikan dalam entri Bercuti Di Langkawi, ni adalah entri khas untuk tolong korang bandingkan harga coklat di Langkawi dengan tempat lain. Betul ke harga coklat kat Langkawi tu murah sangat..?

Jom kita bandingkan harga untuk 7 jenis coklat kat bawah ni. Merujuk kepada kawan-kawan kat Facebook, inilah antara coklat yang paling berbaloi beli kat Langkawi. Tu kata diorang laa. Sekarang aku senaraikan perbandingan harga-harga coklat ni untuk korang fikirkan sendiri. Semoga membantu :)

DAIM (300 gram)

Harga Langkawi : RM14.00 / pax
Harga Putrajaya : RM34.99 / pax
Beza harga : RM20.99

FERRERO ROCHER T30 (375 gram)

Harga Langkawi : RM21.50 / pax
Harga Putrajaya : RM32.88 / pax
Beza harga : RM11.38

HERSHEY'S KISSES (315 gram)

Harga Langkawi : RM12.00 / pax
Harga Putrajaya : NA
Beza harga : NA

KINDER BUENO (344 gram)
* dalam 1 kotak ni ada 8 pax

Harga Langkawi : RM2.28 / pax
Harga Putrajaya : RM3.33 / pax
Beza harga : RM1.05

LINDOR (200 gram)

Harga Langkawi : RM15.95 / pax
Harga Putrajaya : RM30.59 / pax
Beza harga : RM14.64

TOBLERONE (200 gram)

Harga Langkawi : RM8.50 / pax
Harga Putrajaya : RM9.35 / pax
Beza harga : RM0.85

WHITTAKER'S ALMOND GOLD (3 x 45 gram)

Harga Langkawi : RM7.67 / pax
Harga Putrajaya : NA
Beza harga : NA






Harga Langkawi tu aku ambil harga termurah di antara Haji Ismail Group / Langkawi Saga /  Underwater World (Coco Valley dan The Zon Shopping Paradise) manakala Harga Putrajaya tu aku survey kat Alamanda (Carrefour dan Cold Storage). Packaging Kisses kat Alamanda tak sama dengan yang aku beli kat Langkawi, so tak dapat nak bandingkan harga. Whittaker's pun tak ditemui, dengar cerita sebab coklat ni hanya dijual kat Langkawi je.

Coklat yang dijual kat Langkawi ni biasanya akan dijual lebih murah bila korang beli banyak sikit. Cuba check table kat bawah ni. Mungkin membantu, mungkin gak akan lebih memeningkan korang. Haha. Kalau korang ada info lain, sila share ye :)


Kuantiti
Haji Ismail Group
Langkawi Saga
Underwater World
Alamanda
Daim
(300g)
3 pax
RM42.50
(RM14.17/
pax)

RM42.00
(RM14.00/
pax)
RM34.99/
pax
Ferrero Rocher T30
(375g)
1 pax
RM21.50

RM65.90 (3 pax)
(RM21.97
/pax)
RM32.88/
pax
Hershey's Kisses
(315g)
3 pax
RM37.50
(RM12.50/
pax)
RM36.00
(RM12.00/
pax)
RM37.50
(RM12.50/
pax)
NA
Kinder Bueno
(344g, 8pax)
1 box
RM18.20
(RM2.28/
pax)

RM18.40
(RM2.30/
pax)
RM9.99 (3 pax)
(RM3.33/
pax)
Lindor
(200g)
2 pax
NA 
NA 
RM31.90
(RM15.95/
pax)
RM30.59/
pax
Toblerone
(200g)
1 pax
RM8.50

RM9.50
RM9.35/
pax
Whittaker's Almond Gold
(3 unit)
3 pax
dah 2 bulan takde stok 
RM23.00
(RM7.67/
pax)
RM25.00
(RM8.33/
pax)
NA

Sekian, selamat bershopping..!

Happy 'Best'day Mama Eta

Assalaaamualaikum..~!!!

Surprise...! Hari ni, 9 Jamadil Awal 1434H, Mama Eta dah genap 28 tahun (ikut kalendar Hijrah). Tahniah tahniah..! Haha. Kezutan dibuat selepas berkumandangnya azan Maghrib kat area Jenjarom, menandakan bermulanya hari baru :p

Happy birthday syg, semoga dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki, cemerlang dunia dan akhirat. Amin..!


Kalau korang nak check tarikh lahir dalam kalendar Islam, klik kat SINI.

Sekian, wassalam..!

Wednesday, 20 March 2013

Bercuti di Langkawi

Assalaaaamualaikum..~!!

Kitorang baru je balik dari bercuti kat Pulau Langkawi selama 3H2M. Kitorang stay kat Langgura Baron Resort & segala urusan pengangkutan kitorang kat sana menaiki kereta sewa.

Mama Eta dah lama berhajat nak belanja MIL aku naik kapal terbang. Kebetulan AirAsia ada offer baru-baru ni, so Mama Eta belilah tiket untuk 4 org dewasa dan 1 infant. BIL aku pun join sama.

Percutian kali ni kitorang tak naik teksi dah dari rumah ke LCCT. Aku saje nak explore apa rasanya kalau drive sendiri. Lagipun tak risau sangat bila aku turunkan family kat LCCT sementara nak mencari parking sebab BIL boleh tengok-tengokkan diorang.

Ada parking murah kat Terminal ni yang diorang caj RM16 sehari. Tapi tempat tu open space dan korang kena berjalan jauh sikit. Sadisnya aku cuma dapat park kereta kat area hujunggggggg sekali sebab tempat tu dah almost full. Logik laa sebab weekend kan. Akibatnya aku kena berjalan kaki ke departure hall dengan meredah panas terik matahari selama 10-15 minit. Steady laa Jedeh...!

Welcome to Langkawi
KERETA SEWA

Ketibaan kitorang kat airport Langkawi disambut oleh brother kereta sewa. Servis ni aku dah booking awal-awal kat holidayssweet.blogspot.com supaya memudahkan pergerakan kitorang kat sana nanti. Nak lagi best, brother ni siap bagi peta percuma kat kitorang. Terbaek..!

Kebiasaannya tangki minyak kereta sewa ni dah nyawa-nyawa ikan masa kita dapat. So aku share tip dengan korang, tak perlulah baik hati nak isi minyak sampai penuh sebab pulau ni bukan besar mana pun.  Kitorang guna dalam RM20 je kot dalam tempoh 48 jam kat sana.

TEMPAT TINGGAL

Pada mulanya kitorang cadang nak stay kat Malibest Resort. Resort ni sangat-sangat recommended by kawan-kawan kitorang. Tapi sayangnya tempat ni dah full.

So selepas di'survey' beberapa option, kitorang pun pilih Langgura Baron Resort. Kedudukan resort ni sangat strategik kat Pantai Cenang, bertentangan dengan Cenang Mall, sekitarnya ada kedai-kedai makan / runcit / souvenir. Masalahnya cuma pemandangan dari dalam bilik ni tak nampak laut sebab dihalang dengan sebaris lagi resort apa entah namanya. Tapi takde hal lah selagi bilik tu luas dan selesa.

Mandi laut setiap pagi
TEMPAT MENARIK

Antara tempat menarik kat Langkawi yang sempat kitorang pergi adalah Underwater World, Langkawi Cable Car, Dataran Lang dan Makam Mahsuri.

Kalau korang bercadang nak ke Underwater World, bayaran tiket masuk adalah serendah RM22 (dengan syarat korang tunjuk pas kerja Kerajaan). Lokasi Underwater World ni kat Pantai Cenang, dekat je dengan tempat tinggal kitorang. Kat dalam tu ada sesi fotografi untuk pelawat. Diorang akan print gambar tu saiz 6R dan diletak dalam frame yang menarik. Kalau minat, belilah RM25.

Langkawi Cable Car pun menarik untuk korang pergi. Tiket masuk RM15 untuk pemegang MyKad. Sayangnya time kitorang pergi ni, jambatan gantung kat situ tengah dalam proses penyelenggaraan. So tak dapatlah nak menguji keberanian. Huhu. Kat sini pun diaplikasikan konsep sesi fotografi macam kat Underwaterworld. Selain print gambar saiz 6R berserta frame yang menarik, diorang upgrade lagi presentation gambar tu dalam bentuk globe yang berisi air. Harga pakej untuk kedua-duanya adalah RM65. Pergh..!

Banyaknya fish
Menuju puncak
Subhanallah, cantiknya pemandangan
ApakeJEDEHnya Winter Sonata kat sini..?
Al-Fatihah... Tak berapa nampak lak Makam Mahsuri tu.
Tak sanggup nak berjalan sampai ke helang besar tu, panas gile..!
MAKAN

Masalah terbesar kitorang masa kat Langkawi adalah untuk mencari kedai makan yang ok pada harga yang ok. Ada 2 kali kitorang dinner kat tempat yang mahal tapi makanannya biasa je la.

Dinner pertama kitorang adalah kat Telaga Arabic Restaurant, Pantai Cenang. Kenapa pilih restoran ni..? Sebab waktu tu hujan, susah nak cari kedai makan, dah lapar sangat dan kedai tu nampak selesa. Mungkin salah kitorang gak sebab order nasi goreng tak pedas langsung untuk Ziqri makan. Akibatnya semua 4 pinggan nasi goreng yang lain pun dimasak tak pedas langsung. Tawar. Habis RM70++.

Dinner kedua lak adalah kat Restoran Hj. Ramli, Pantai Cenang. Kenapa pilih restoran ni..? Sebab nampak macam kedai makan seafood yang biasa dan saiz kedai pun luas. Tapi mahalnya makanan. Ikan Siakap masak Padprik je dah kena RM36. Udang goreng tepung, 300g, dapat 5 ekor je, kena RM30. Campur nasi, air, habis RM90++. Blurp.

Selain 2 kedai ni, makan kat Laksa Penarak (Dataran Lang) dan Kedai Ikan Bakar (berdekatan airport Langkawi) paling berbaloi. Sedap dan harga pun murah, kurang daripada RM35. Fuh..!

SHOPPING COKLAT

Ngeh ngeh ngeh. Cite pasal shopping coklat ni nanti aku update ye. Bagi time untuk buat research sikit :)

Tu je laa cerita kali ni. Wassalam..!

Sunday, 10 March 2013

Ziqri Kena Cucuk

Assalaaaaamualaikum..~!!

Lama bebenor dah aku tak update blog. Punca utama sebab takde lapot yang available kat rumah. Lapot aku slow sangat, lapot Mama Eta rosak. Oleh sebab Mama Eta nak kena bawa lapot g kursus hari Selasa ni, barulah kitorang g hantar repair. Ganti hard disk baru dan format lapot, maka berterbanganlah RM230~~~

So kisah yang nak dikongsikan kali ni adalah pasal Ziqri kena cucuk. Ouch..! Kenapa kena cucuk..? Sebab anak ayah dah besar, dah genap 18 bulan pun pada 5 Mac baru-baru ni. Aku tak pasti lak suntikan apakah tu. Aku cuma tau yang baby 18 bulan wajib/harus dicucuk. Haha. Setelah di'google', mungkin namanya suntikan imunisasi DTP (Difteria, Tetanus, Pertussis). Betul laa tu kot.

Suntikan ni dibuat kat hospital yang tak lain tak bukan lagi, Hospital Bersalin Razif. Ziqri lahir kat sini, check jaundice kat sini, ambil semua jenis suntikan pun kat sini. Next injection mungkin tak ambil kat sini lagi kot sebab waktu tu umur Ziqri dah 7 tahun, so ambil ramai-ramai kat sekolah je laa. In shaa Allah.

Mama Eta kata servis kat Razif (singkatan untuk Hospital Bersalin Razif) dah berubah, jadi makin baik. Razif dah mula ikut prosedur yang betul. Dulu takde pun diorang nak check tinggi dan ukur lilit kepala. Nama patient dan tarikh expired ubat pun tak ditulis kat bekas. Mungkin dah kena 'serbu' kot baru-baru ni. Haha. Tapi eloklah kan.



Berat Ziqri dah 9.62 kg, tinggi 81 cm, ukur lilit kepala 48 cm. Suhu badan tak payah tulis laa kan..

Ziqri kena cucuk kat buntut. Doktor/nurse umpan Ziqri dengan mainan blok kiub atas katil. So Ziqri akan meniarap, main blok kiub tu dan aku peluk Ziqri untuk elak dia daripada terlalu banyak bergerak. Tapi Ziqri pandai gak. Dia macam ada instinct dan asyik toleh belakang ke arah doktor je. Haha. ZASSSS..! Tusukan jarum masuk ke dalam buntut Ziqri. Anakku menjerit...

Tapi kejap je, 5 saat lepas tu terus elok. Bila dah dipakaikan balik kasut dia, berlari sakan laa. 'Budak baru dapat kaki'.


Tips: Pastikan korang bawa surat beranak anak semasa nak ambil suntikan 18 bulan ni. Pihak hospital nak cop apa entah sebagai rujukan. MyKid tak dilayan.

Sekian,wassalam.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...