Wednesday, 29 May 2013

Bercuti di Cherating

Assalaaaamualaikum..~!!

Hujung minggu lepas kitorang sekeluarga pergi bercuti kat Cherating, Pahang. Turut sama adalah emak aku dan Mak Dah.

Tujuan utama kitorang pilih weekend tu untuk bercuti sebab public holiday Hari Wesak jatuh pada hari Jumaat. So sayanglah kalau cuti panjang selama 3 hari tak dimanfaatkan sebaik-baiknya. Haha. Then lokasi Cherating pula dipilih gara-gara percutian Cherating kitorang kali pertama dulu tak berapa nak menjadi :p

Kitorang stay kat Eastana Cherating Beach Resort selama 3H2M. Tempat ni menarik sebab konsep penginapan macam kat kampung, hijau, selesa berjalan-jalan macam kat dalam taman dan kedudukannya yang dekat dengan pantai / laut.










Monyet bermain dengan plastik berisi pampers Ziqri di atas bumbung :p
Tapi, hurm ada tapinya..

1. Aku tempah 2 bilik yang kedudukannya berhadapan antara satu sama lain supaya senang nak menghubungkan kitorang berlima tapi pihak resort tak rekod dalam buku. Akibatnya kitorang dapat 2 bilik yang berjauhan. Selepas aku bising-bising, akhirnya dapatlah bilik yang dekat tetapi masih tak berhadapan juga.

2. Hidangan sarapan pagi oleh pihak resort yang bermula pada jam 7.30 pagi adalah lewat dan perlahan. Mee goreng dah habis pun, belum tentu bihun goreng / kway teow / kuih-muih dah dihidangkan. Nasi lemak apatah lagi, sejam kemudian baru hidang kot. So tunggu je laa..

3. Tiada bekalan air pada pagi hari ketiga kitorang di sana. Staf yang baik cuba nak cover dengan alasan paip pecah. Staf yang nakal sikit pula berterus-terang je, katanya memang selalu takde air bila orang ramai stay kat resort ni.

Semua masalah ni berdasarkan pengalaman kitorang masa stay kat sana. Tak tau laa pengalaman orang lain macam mana. Mungkin best, mungkin juga tak best.




Hik Hik..

Walau bagaimanapun, segala kesukaran semasa di resort ni tak menghancurkan percutian kitorang secara keseluruhannya. Masih ada juga detik-detik yang menyeronokkan. Antaranya mandi laut 3x, borong keropok lekor dan keropok-keropok seangkatan dengannya, shopping batik, kaftan, t-shirt dll.

(p/s: hari Khamis ni aku nak pakai baju batik baru :p )

1 comment:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...