Monday, 26 December 2011

Saturday, 24 December 2011

tAktAUnAktUlisApA.tAktAU.tAktAU.tAktAU.

.....Yes, aku memang xtau nak tulis cerita apa kat sini.....

Assalaaaaamualaikum..~

Sepanjang bulan Disember ni, aku masih xmenulis apa2 cerita pun lagi kat blog ni. Macam biasalah alasan yang aku akan bagi, kekangan masa / kesibukan terlampau / ketiadaan akses / kemalasan / ketiadaan idea. So kalau dah tak tau nak tulis apa, xyah laa tulis pape kan? Tak boleh, tak boleh, aku mesti nak menulis gak something. Kalau tak buat gak, mungkin sindrom ketidakmauanmenulisan ni akan makin menjadi-jadi. Haish~

Hari ni hari Sabtu. Aku sekarang ada kat rumah mak aku kat Putrajaya, bersama-sama dengan Mama Eta & Baby Ziqri. Aku dapat pelepasan untuk urus diri (balik rumah) selama dua malam, mulai hari ni sampailah hari Isnin (26 Disember). Yes, dapat extra satu malam sempena cuti Krismas! Btw, Selamat Hari Natal kepada kengkawan Kristian & happy holiday kawan2 yang lain!


..........apAnAktUlis.apAnAktUlis.apAnAktUlis.apAnAktUlis.apAnAktUlis.........


Ok, apa kata kalau aku imbas balik beberapa peristiwa menarik sepanjang bulan Disember tahun ni. Menarik x idea aku ni? Korang xyah jawab, sebab aku xkan dapat dengar pun jawapan korang tu. Then watpe aku tanya soalan? Hurm, betul gak tu. Bagus soalan dari diri sendiri ni. Hurm, ok ok. Kalau korang rasa menarik, scroll down & bacalah. Kalau korang rasa idea aku xmenarik, tutup aje blog ni. Aaaaa, apa aku merepek ni! Ok2, straight to the point, jom!

1 Disember (Khamis)

Hari ni secara rasminya aku memulakan tugasan sebagai Exco Sukan Sidang C. Jawatan ni sementara je, setiap bulan akan bertukar. Antara kerja aku, uruskan aktiviti sukan Sidang C setiap hari. Kerja2 lain tu bergantunglah kepada keadaan, ikut arahan dari semasa ke semasa.

2 Disember (Jumaat)

Aku jadi Pengarah Projek untuk sambutan Maal Hijrah kat INTAN Kampus Wilayah Timur (INTIM), Kemaman. Bukan majlis besar pun, biasa2 aje. Penglibatan pun daripada kitorang peserta DPA Sidang C dengan warga INTIM. Majlis ni kitorang bagi nama "Nur Hijrah...Suatu Permulaan". Alhamdulillah, majlis berjalan lancar. Ada macam2 jenis persembahan malam tu - montaj, nasyid, sajak & sketsa. Cuma masalah ketepatan masa je laa yang gagal. Terlajak dari masa yang ditetapkan awal2. Adoyai.

3 Disember (Sabtu)

Birthday aku :) Alhamdulillah dapat gak celebrate dengan Mama Eta & Baby Ziqri. Walaupun celebration tu 'diganggu' dengan teriakan Baby Ziqri, ok laa gak kan. Ni semua pengalaman baru. Thanks syg for belanja makan, & hadiah. Cerita yang lagi detail ada kat SINI.


5 Disember (Isnin)

Musyrif Ziqri genap 3 bulan!


13 Disember (Selasa)

Aku join polis trafik Kolumpo wat road block kat Jalan Sultan Ismail. Terbaek! Merasalah tahan kereta. Haha. Road tax dah mati? Saman saman!


14 Disember (Rabu)

Majlis Pelancaran Liga Rumah Sukan Kursus DPA Bil.1/2011. Aku pegang jawatan sebagai Timbalan Pengarah Projek. Dengan support kuat drpd kawan2 especially Hafiz Khar, Ketam & Yen, majlis tu berjaya gak diadakan walaupun preparation dibuat dalam tempoh masa yang singkat. Tapi sayangnya kitorang xde kat INTAN BK time majlis ni sebab tengah hadiri modul kat luar kampus. Thanks & tahniah kat semua yang terlibat!

17 Disember (Sabtu)

Aku menang! Aku menang! Aku menang! Ngeh3, aku menang Anugerah Komandan Terbaik (Menembak) kat Modul Polis. Yahooo~! Masa modul ni, diorang buat pertandingan menembak. Pakai pistol P99. Jarak 10 meter. Peluru 9mm. 20 das tembakan. Aku berjaya dapat markah penuh. Then sudden death, lawan dengan Azam, Mandie & Sotong. Alhamdulillah, aku dapat markah paling tinggi, beza 1 point je. Phew~ Cerita2 sampingan pasal aku g modul Polis & Bomba ni ada kat SINI.


22 Disember (Khamis)

Pilihan Raya DPA Bil. 1/2011 Penggal II. Aku bukan bertanding pun. Tapi aku bertugas jadi Ketua Tempat Mengundi (KTM). Merasalah macam kerja kat Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR). Nampak macam senang je keje, padahal banyak persiapan nak kena buat. Cabaran paling besar, nak make sure keputusan xbocor sebelum waktu pengumuman yang sebenar. Hahaha. Integriti.

24 Disember (hari ni)

Karnival DPA 1/2011 @ MATIC, Sidang C masuk pertandingan War Cry & dapat tempat ke-3. Hooray! 


Urm, tu je laa alkisah kali ni. Boring? Sorry. Sonok? Macam xcaye je. Haha. Ok laa. Wassalam~

Saturday, 26 November 2011

Cerita Hari Sabtu

Assalaaaaaaaamualaikum..~~

Woah, sangat lama x mengupdate blog..! Kekangan masa / kesibukan terlampau / ketiadaan akses / kemalasan / ketiadaan idea / ke ke ke..? Hoho, pape laa. Kali ni aku just nak cakap pasal 2 perkara je seperti berikut:

1) Tahun Baru 1433H

Malam ni lepas azan Maghrib, dah masuk tahun baru dalam Kalendar Islam, tahun 1433 Hijrah. So aku awal2 lagi nak ucap Selamat Tahun Baru kat semua umat Islam yang baca blog ni. Kepada yang bukan Islam, mcm biasa la aku akan wish Happy Holiday =)

Kalau tiap kali masuk tahun baru dalam Kalendar Masihi, kita semua sibuk dengan azam baru. So untuk tahun baru Hijrah ni nak kena ada azam juga ke..? Hurm, apa kata kalau ‘azam’ tu kita ganti dengan ‘hijrah’. ‘Hijrah’ yang aku maksudkan ni ialah niat kita untuk berubah, samada daripada perkara yang teruk kepada perkara yang baik, ataupun daripada perkara yang baik kepada perkara yang lebih baik.

So apa ‘hijrah’ yang aku nak buat untuk tahun 1433H ni..? Biarlah aku sorang je yang tau. Korang pun fikirlah sendiri apa ‘hijrah’ yang korang nak lakukan & good luck =p

2) DPA

Sekarang ni aku dah settle 8 minggu Kursus DPA, so ada baki 18 minggu sebelum habis. Pergh, jauh lagi perjalanan kitorang ni..! Sepanjang minggu ni sampailah ke hujung minggu depan, aku berkursus kat INTAN Kampus Wilayah Timur (INTIM), Kemaman. Kat sini tiap2 hari pun hujan. Dari bilik, boleh dengar bunyi ombak laut kuat gile. Aku tengok air laut dari jauh, nampak mcm dahsyat. Warna pun dah coklat. Jangan haraplah nak g mandi kat laut tu.

Dalam masa 8 minggu ni, most of the time aku berkursus kat INTAN Bukit Kiara. Tapi ada masanya kena gak berkelana kat tempat lain. Mula dengan minggu pertama (1-3 Okt), kitorang ada modul Group Integration kat Melaka. Then stay kat INTAN Kampus Wilayah Selatan (IKWAS), Kluang untuk 2 minggu (9-23 Okt). Modul Outward Bound School (OBS) kat Lumut selama 1 minggu (29 Okt – 5 Nov). Sekarang stay kat INTIM selama 2 minggu (20 Nov – 3 Dis).

Modul Dalam Kelas

Modul OBS
Modul OBS juga

Modul Pengurusan Majlis

Modul Pengukuhan Bahasa

Modul Pengukuhan Bahasa juga


Jadual memang sangat pack. Selain miss (rindu) kat family, aku pun miss (terlepas) banyak kenduri-kendara especially yang melibatkan kawan2 rapat– kenduri kahwin Zain, Effy, Jerin’, Fiqah, Noha, Ellen, Ainul, Airene, Azwan, Mira, Dinie, Burn dll. Adoyai, banyaknye. Walaupun xdapat pergi, aku doakan korang semua bahagia menempuh alam perkahwinan =)

Sementara tu, aku dapat MMS gambar daripada Mama Eta kat rumah;

Ziqri baru belajar pakai topi. Hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...