Saturday, 1 December 2012

Refleksi DPA Disember

Assalaaaaamualaikum..~!!

Segmen refleksi Kursus Diploma Pengurusan Awam (DPA) aku diteruskan lagi, kesinambungan daripada rekfleksi Oktober & November. Maka dijadikan cerita, sekembalinya Sidang C aka Catalyst daripada berkursus kat INTAN Kampus Wilayah Timur (INTIM), ada 4 modul yang menanti sepanjang bulan ni iaitu:
  1. Modul Pengurusan Ekonomi (5 - 10/12) @ INTAN BK;
  2. Modul Pengurusan Bencana & Ketetnteraman Awam (12 - 17/12) @ Cheras & Kuala Kubu Bharu;
  3. Modul Pengurusan Teknologi Maklumat & Komunikasi (19 - 24/12) @ INTAN BK;
  4. Modul Metodologi Penyelidikan (27 - 31/12) @ INTAN BK.

5 Disember, bermulalah sesi pembelajaran ekonomi kami. Hurmmmmmmmmm, seriously apa pun aku tak ingat. Nampaknya modul ni gagal memberi impak yang positif pada diri aku -___- Mungkin sebab modul ni tak berkaitan dengan tugas aku kat pejabat. Walau bagaimanapun, seorang PTDeh memang perlu ada pengetahuan pasal ekonomi sebab berkemungkinan 1 hari nanti kita akan ditempatkan kat Kementerian / Jabatan / Agensi berkaitan ekonomi kan. Huhu. Harus diingat, modul ni ada pertandingan debat & exam..!! Sabtu boleh balik rumah kot. Yay..!!

Oh, pada minggu yang sama ni gak, aku selaku Exco Sukan Catalyst bersama-sama beberapa orang kawan dipertanggungjawabkan untuk mengendali Majlis Perasmian Liga Rumah Sukan Kursus DPA Bil. 1/2011. Aku dilantik sebagai Timbalan Pengarah Projek. Tambah kerja. Huhu. Majlis berjaya diadakan pada 14 Disember. Alhamdulillah.

11 Disember, hari ni hari Ahad = hari pergerakan :( Maka bergeraklah para Catalyst ke Maktab Polis Diraja Malaysia Kuala Lumpur kat Cheras untuk memulakan Modul Pengurusan Bencana & Ketenteraman Awam atau singkatannya POLBA. Apa kejadahnya POLBA lak..? Sebab modul ni gabungan POLis & bomBA, tu yang jadi POLBA. Kami berkursus kat Maktab Polis untuk 3 hari pertama, diikuti dengan 3 hari berikutnya kat Akademi Bomba dan Penyelamat Malaysia Kuala Kubu Bharu & kembali ke Maktab Polis pada hari Sabtu untuk pertandingan menembak & majlis penutup.

Aku suka modul polis. Best. Sebab banyak aktiviti fizikal. Teori pun ada, layan je laa. Antara aktiviti fizikal: belajar menembak menggunakan pistol P99, larian lebih kurang 2km mengelilingi Maktab, teknik pertahanan diri menggunakan T-Baton sambil menjerit "move back sir..!". Satu lagi aktiviti yang paling aku minat masa modul polis, bila kami diarahkan untuk buat road block kat sekitar KL pada waktu malam. Kami dipecahkan kepada 3 kumpulan kecil & ditempatkan di lokasi yang berbeza. Kumpulan aku dapat kat area baik punya, Jalan Sultan Ismail. Modul polis ada exam & pertandingan menembak, so belajarlah rajin-rajin ye.



Modul bomba pun best. Buat tu, buat ni, buat macam-macam, termasuklah membotakkan kepala. 1 je yang tak berapa best, pakaian/ uniform/ boot yang agak berbau. Pergh. Tiap-tiap hari pun nak kena spray Febreeze. Kalau rajin, basuh & keringkan baju tu setiap malam. Antara aktiviti fizikal semasa modul bomba: evacuation, wall climbing, spillage, sewer, BA gallery, road traffic accident, hazmat & banyak lagi. Semasa exam, kami dibenarkan berbincang tapi dilarang meniru :)


19 Disember, kami kembali ke INTAN BK selepas berehat sehari kat rumah pada hari Ahad :) Modul Pengurusan Teknologi Maklumat & Komunikasi, ni 1 lagi modul yang kurang memberi impak positif kat aku :p Apa pun tak ingat, so takde cerita. Cuma apa yang menarik bila masuk kelas Microsoft Office, mamat ni mengajar macam-macam tips & tricks untuk Word, Excel, Powerpoint dll. Tapi sonok time tu je laa sebab terus lupa ilmu yang diajar bila dah keluar kelas. My bad.. Takde exam, weekend balik rumah..!

22 Disember, Pilihan Raya DPA Bil. 1/2011 Penggal II diadakan & aku pegang jawatan sebagai Ketua Tempat Mengundi aka orang terkanan Amar selaku Pengarah Projek. Alhamdulillah pilihanraya berjalan lancar.

24 Disember, Karnival DPA 1/2011 belangsung kat MATIC, Kolumpo. Macam-macam aktiviti karnival ke arah mengeratkan hubungan silaturrahim sesama peserta DPA kali ni. Aku join 1 aktiviti je dengan geng Catalyst - War Cry. Dapatlah tempat ke-3. Petang tu balik rumah.

Krismas jatuh pada hari Ahad. So dapat extra cuti sampai hari Isnin & next module hanya bermula pada hari Selasa. Terbaek..!

27 Disember, mari belajar buat penyelidikan melalui modul Metodologi Penyelidikan. Sejujurnya memang sangat susah nak faham apa yang kami belajar minggu ni. Sebab aku sendiri pun tak pernah buat penyelidikan sebelum ni. Tesis kat UM dulu tu tolak tepi je laa, buat separuh semester pun lecturer bagi A :p Modul ni diajar sebagai persiapan bagi Modul Penempatan Daerah yang akan dibuat pada bulan Februari/ Mac kelak. Takde exam, cuma ada penilaian semasa presentation. Weekend balik & berakhirlah tahun 2011 & berlalulah 3 bulan pertama sesi DPA Bil. 1/2011.

Kami gembira sakan pada waktu ini tetapi tak tau lagi apa yang menanti kami pada 3 bulan berikutnya.......

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...