Thursday, 7 February 2013

Gunung Tangkuban Parahu

Assalaaaamualaikum..~!! 

Hari kedua percutian kitorang kat Bandung bermula dengan lawatan ke Taman Wisata Alam, Gunung Tangkuban Parahu yang terletak kira-kira 40 minit ke arah utara hotel penginapan kitorang.

PEACE..~!! Berbaju sejuk untuk naik gunung..
Bayaran tiket masuk untuk pelancong asing adalah Rp50k (RM16) manakala untuk warga tempatan cuma Rp13k (RM4.16). Infant masuk percuma. Kenderaan yang masuk pun dicaj sebanyak Rp10k (RM3.20) bagi jenis roda 4.

Sebelum ke sini, supir kitorang dah bagitau supaya kitorang menyamar jadi orang Indonesia je sebab nak dapatkan tiket masuk murah. Haish. So masa kat pintu masuk Tangkuban Parahu tu, aku pun berlakonlah.

Supir : 3 orang ya..
Guard : Dari Malaysia ya pak..?
Supir : Dari Indonesia..
Guard : Dari Jakarta ya pak..?
Aku : YA (dengan penuh confident)

Lakonan aku berjaya dan dapatlah kitorang tiket murah. Haish. Kitorang dibawa ke Kawah Ratu. Tempatnya sejuk dan unik sebab takde kat Malaysia kan. Bau belerang sangat kuat kat situ. Kitorang juga dibawa ke Pusat Informasi untuk dengar taklimat ringkas pasal latar belakang, sejarah dll.

Ziqri tdo lak..
1,830 meter dari paras laut..? Itu maksudnya kot..

Kawah mengeluarkan asap. Bau belerang..!
Dah puas bergambar, orang kat sana cadangkan supaya kitorang berjalan kaki menuruni gunung tu kira-kira 20 minit ke Kawah Domas. Kat sana ada sumber mata air panas yang kononnya dapat menghilangkan penyakit kulit. Kitorang malas, jadi terus beredar dari situ.

Dalam perjalanan turun tu, cadangnya nak ke Strawberry Park. Kat situ kita boleh petik sendiri buah strawberry. Tapi plan tu terpaksa dibatalkan sebab buahnya takde. Hoho, rugi-rugi.

Jadi kitorang pun menuruni gunung menuju ke Kampung Daun untuk lunch. Next entry...

2 comments:

  1. bila saya bace entry awak ni, saya rase bengang sgt..sbb teringat time sye pegi bln 5 ari tu..da la supirnye xmembantu lgsg..confirm2 la msuk tmn wisata ni kne harge mahal...pastu spnjg perjlnan ktorg ngn die tu xde lgsg suggest atau bwk ktorg kt tmpt2 yg best...kte yg kne sebut kt die lps pegi yg ni gi mne plk..da la 1st time gi...sedeh btul..pas ni nk gi lg sbb xpuas pegi ari tu..nnt leh la kongsi no tel. pak supir tu...mne la tau bleh gune khidmat die kalo pegi lg pasni...huhu..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan bengang2. Next visit kena plan properly. Harap2 blog ni membantulah :)

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...