Friday, 8 February 2013

Sapu Lidi & Kampung Daun

Assalaaaamualaikum..~!! 

Dari Tangkuban Parahu, kita ke Kampung Daun lak untuk lunch. Tapi otw ke Kampung Daun tu, sebenarnya kitorang singgah dulu kat Sapu Lidi di Jalan Sersan Bajuri. 

Sapu Lidi sebenarnya salah satu lokasi yang kitorang target untuk lunch / dinner. Berdasarkan hasil study aku awal-awal, Sapu Lidi ni terletak kat Jalan Cihampelas. Rupa-rupanya itu cuma cawangan biasa je. Please take note, Sapu Lidi sebenar yang offer pengalaman makan di sawah adalah berdekatan dengan Kampung Daun. 

Tapi takpe, kitorang decide untuk singgah gak kat Sapu Lidi ni sebab berhajat nak beli chocolate brownies (dalam resit ditulis brownies besar) yang ada review kata sangat sedap. Kitorang beli 1 pax je. Kitorang tak makan brownies ni sampailah pada waktu malam dan rasanya saaaaaangat sedap..! Tapi kitorang tak terfikir nak beli lagi banyak-banyak, dengan andaian kononnya Kartika Sari ada jual brownies yang lagi sedap. Tapi andaian kitorang silap sebab brownies kat Sapu Lidi ni takde tandingannya..!! Melampau tak ayat tu..? Huhu. Kesimpulannya kalau korang mempunyai citarasa macam kitorang yang gemarkan brownies ala-ala rasa chocolate moist cake, korang belilah chocolate brownies kat Sapu Lidi yang sedap gila ni pada harga Rp40k (RM12.80). Tak menyesal punya.

Miss Universe pun suka chocolate brownies Sapu Lidi..
Tak cukup tangan nak buka penutup & ambil gambar. Panjang brownies ni dalam 30 cm. Arghhh mengidam..!


Ok dari Sapu Lidi, barulah kitorang ke Kampung Daun. Kitorang sampai agak awal, lebih kurang pukul 10.00 pagi waktu tempatan. Kampung Daun pun tak buka lagi. Gila apa nak lunch pukul 10.00..? Haha. Dalam pukul 10.30 baru kitorang masuk, ambil gambar, buat tempahan dan ke pondok makan. 

Dulu aku pernah datang sini tapi pada waktu malam. So tak nampak sangat keindahan landskap Kampung Daun. Kali ni datang pada waktu siang, barulah nampak betul-betul yang tempat ni memang cantik. 

Aku order Ayam Bakar Bumbu Bali (dihidang sekali dengan nasi), Mama Eta order Ayam Panggang Madu (dihidang sekali dengan nasi), Ziqri makan sate ayam (dihidang sekali dengan nasi. What???) dan supir kitorang order Ayam Goreng Kampung Daun (dihidang sekali dengan nasi). Sekali lagi bajet makan kitorang lari :p So diingatkan sekali lagi supaya korang up kan bajet makan ye.

Ayam Bakar Bumbu Bali
Ayam Panggang Madu
Sate Ayam
... dihidangkan bersama sate..
Air special..
Dari Kampung Daun, mari shopping di Bali Heaven..! Next entry...

1 comment:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...