Tuesday, 5 February 2013

Pasar Baru Trade Center

Assalaaamualaikum..~!!

Pasar Baru Trade Center yang juga dikenali sebagai Pasar Baru terletak di Jalan Otista, Bandung. Pasar Baru ni dibuka pada jam 9.00 pg. Waktu tutup aku tak pasti tapi review orang ramai kata pukul 5.00 ptg dah tutup. Untuk elakkan kesesakan melampau, pergilah Pasar Baru pada weekdays dan waktu pagi.

Bangunan Pasar Baru ni memang besar, ada 9 aras keseluruhannya. Sesetengah review yang aku baca, diorang ambil masa untuk shopping kat sini paling kurang pun 3 jam dan boleh jadi sehari suntuk gak. Tapi kitorang kat Pasar Baru ni dalam lebih kurang 2 jam je kot dan hanya ke 3 buah kedai je :p Well, kalau bawa infant, kenalah gunakan masa sebaiknya. Pergi kedai, harga ok, beli. Done! Aku tak pasti samada info kat bawah ni boleh membantu korang ke tak sebab rasanya macam susunan sebenar dah cacamarba je. Hehe.

L7 - Parkir
L6 - Bandung Food Center, Game Master, Furniture, Salon
L5 - Muda Mudi Xenter, Salon Kecantikan, Handphone, DVD
L4 - Fashion, Sepatu, Aksesori, Pusat Perlengkapan Haji & Busana Muslim
L3 - Fashion, Tas, Perlengkapan Bayi & Anak, Pusat Pakaian Dalam
L2 - Bank, ATM, Toko Mas, Tekstil
L1 - Tekstil, Sprei, Bedcover, Karpet, Sarung
D2 - Tas, Sepatu & Sandal, Fashion, Busana Muslim, Pusat Jaket
D1 - Busana Muslim, Fashion, Tekstil, Aksesori

Kepada sesiapa yang nak beli blazer, kain ela, telekung dan t-shirt Bandung yang sangat berbaloi dari segi harga dan kualitinya, aku amat syorkan korang pergi Pasar Baru.

BLAZER 

Aku tempah blazer kat kedai The Cosmo. Kedai ni terletak kat Lantai 2, Blok B1, No. 25 & 37. Senang cerita, korang boleh nampak sendiri kedai ni dari tempat parking. Ada sangat banyak pilihan kain, warna dan jenama untuk dibuat blazer. Aku pilih warna kelabu gelap. Jenama aku tak kisah tapi yang penting kainnya best. 

Korang boleh tempah blazer termasuk seluar kerja pada harga Rp800k (RM256) atau mungkin lebih murah daripada tu, bergantung kepada negotiation skill korang. Harga ni bergantung gak kat jenis kain yang korang pilih. Sepasang blazer ni boleh siap dalam tempoh 24-36 jam, sangat cepat..! Nak lagi best, diorang akan hantar terus ke hotel pada waktu yang ditetapkan. Terbaek..!

KAIN ELA 

Kedai The Cosmo ada jual kain ela gak. Mama Eta memang bercadang nak beli kain sifon pelabagai warna untuk menjahit tudung. Bagus gak hobi baru tahun 2013 dia ni. Support bini..! Aku pun seronok tengok dia menjahit, rasa kagum pun ada gak. So kalau korang pun mungkin berkongsi hobi yang sama dengan Mama Eta, bolehlah beli kain sifon kat The Cosmo pada harga dari Rp15k (RM4.80) semeter. Murahkan..?

Kedai ni terima bayaran menggunakan kad kredit tanpa caj tambahan. Cuma exchange rate bergantung kepada bank la. Sebagai perbandingan, aku tukar Rp1j pada kadar RM320 tapi bank caj kad kredit pada kadar RM322. Ala, rugi RM2 je pun.

Pembaris ukur kain pun boleh jadi mainan Ziqri
1 done, more to go..~!!
TELEKUNG 

Ada baaaaaaaanyak kedai yang jual telekung kat Pasar Baru ni dan kitorang pilih Loren Collection kat Lantai 1, Blok A2, No. 80. Kenapa kitorang pilih kedai tu..? Sebab supir yang bawakan. Hehe. Kat sini, Mama Eta beli 2 jenis telekung untuk diri sendiri, emak, MIL dll. 

Kalau korang nak jenis yang bersulam penuh pada kain, korang boleh dapat pada harga Rp150k (RM48) sepasang. Kata Mama Eta, harga telekung jenis ni kat Malaysia mau cecah RM200. Berbaloikan..? Jenis telekung yang kedua adalah bersulam keliling dan korang boleh dapat pada harga Rp130k (RM41.60) sepasang.

Telekung Mama Eta pegang tu jenis yang bersulam penuh pada kain


T-SHIRT BANDUNG 

Tak sah rasanya kalau tak beli t-shirt Bandung bila dah sampai sini kan. Supir bawa kitorang ke kedai Ivan Fashion kat Lantai Dasar 1. Ada pelbagai design t-shirt yang ok la. Jenis kain t-shirt tu pun baik, bukan macam kebanyakan t-shirt yang kainnya saaaaangat nipis. Harga dijual mengikut saiz t-shirt. Makin besar saiznya, makin up harganya tapi takde laa terlalu mahal. Kitorang beli 18 helai t-shirt dari saiz S sampailah XXL dan secara puratanya korang boleh dapat sehelai t-shirt Bandung pada harga kurang daripada RM6 sehelai..! Best x..? Kalau best, pergilah borong kat kedai ni. Hehe. 

Oh kat kedai ni gak korang boleh beli oleh-oleh fridge magnet dan keychain yang kualitinya biasa-biasa je. Merata Bandung aku dah pusing mencari fridge magnet yang lebih baik tapi akhirnya kembali ke sini gak untuk beli. Harga dah lupa. Actually ramai je manusia tepi jalan yang jual oleh-oleh tapi sebagai langkah berjaga-jaga, elok dielakkan beli daripada diorang. Urm, selain tu kat airport pun ada jual fridge magnet tapi harganya mahal. 

LAIN-LAIN 

Selain barang-barang yang aku sebut kat atas ni, aku boleh syorkan korang beli anak tudung dan cardigan gak kat Pasar Baru ni. Mama Eta kata diorang jual cardigan pada harga Rp25k (RM8) je. Tapi Mama Eta tak beli sebab dah terbeli banyak kat tempat lain. Rugi sikit. Huhu. 

Handbag pun korang boleh beli kat Pasar Baru. Tapi jangan laa terpengaruh dengan offer Rp50k (RM16) per item sebab lowestestest kualiti. Handbag yang best, standard harganya dalam Rp300k (RM96) ke atas. Mama Eta tak beli sebab yang berkenannya semua harga melambung-lambung. Huhu. 

TIPS: Pastikan korang dah study dan bajet berapa harga barang-barang yang korang nak beli kat Pasar Baru ni. Jadi senang dan jimat masa sebab tak perlu nak ronda seluruh Pasar Baru. Kalau kedai tu dah offer harga yang lebih rendah daripada target korang, beli aje. Kedai lain pun mungkin tawar harga yang lebih kurang. Tips ni sangat berguna khusus buat parents yang bawa infant atau anak kecil yang mungkin cepat penat, mengantuk, menangis, menjerit dll. 

Dari Pasar Baru, kita ke Resto Karamba lak untuk lunch. Next entry... 

9 comments:

  1. tunjuk skit gmbo blazer tu~=)

    ReplyDelete
  2. last time pergi pasar baru memang tak sempat nak shopping gila2. sebabnya datang dalam pukul 2.. kedai nak tutup pukul 5. last2 pergi borong kain pasang kat satu kedai je haha.

    ReplyDelete
  3. Hi Ahmadjedeh, saya Henri dari Jakarta, saya tertarik dengan review anda ,mengenai chocolate di langkawi, apakah bisa minta email address anda? mungkin kita bisa bina kerjasama.

    Thanks
    panji@henric.us

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Henri. Terima kasih kerana membaca blog saya. Ini emelnya, ahmadjedeh@gmail.com

      Delete
  4. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.

    ReplyDelete
  5. Tidak banyak memang orang yang mengenal mukena sebagai Telekung, meskipun fungsinya sama yaitu sebagai pakaian penutup ketika sholat

    ReplyDelete
  6. Salam,
    Jom pegi bandung murah jer 235rm per person for 3day 2night (included hotel, transport, and entrance fee)

    Tentative Program
    Day1
    *Tiba di airport Bandung
    *Pasar Baru trade center
    *Lunch Check in Hotel
    *Toko Tiga ( Branded Jeans )
    *Membeli-belah di Factory Outlet
    At Jalan Riau (Heritage,
    Cascades,The Summit, For Men, The Stamp,Terminal Tas, dan The
    Secret )
    *tebing keraton
    *Dinner dan kembali ke Hotel

    Day2
    *Gunung Tangkuban Parahu
    *Ciater Hot Spring
    *Kebun Strawberry and tea park
    *Lunch
    *Membeli-belah di di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre
    *Membeli-belah di Jalan Dago (Grande, Episode, Edward Forrer, Natural, etc)
    *Dinner & kembali ke Hotel

    Day3
    *Check out Hotel
    *rumah kain sulam kat taman kopo
    * cibaduyut-shoes and jacket leather original
    *Oleh-oleh Bandung (cake Lapis, Brownies, Kartika Sari and Amanda)
    *Airport transfer

    Term and condition
    *included transportation for 3day2night type kereta 7seater all included
    *included 3 room deluxe ~king bed size hotel 3star also include free buffet breakfast
    *included entrance fee tangkuban perahu sahaja
    *Tentative bersifat Free & Easy, program boleh diubah mengikut keadaan semasa
    *minimum 6 pax
    *not included lunch and dinner
    *not included ticket flight and airport tax
    *we dont need deposit~all payment at last day in bandung

    sila contact kami untuk sebarang pertanyaan di :
    whatsapp : +62 838 2178 9103 (fast response)
    emel : icanyorke@yahoo.com
    Bandung Amanah Transport

    ReplyDelete
  7. mukena atau telekung yang ada di artikel sangat bermanfaat. makasih banyak ya

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...