Wednesday, 18 December 2013

Appointment Pediatrik (Day 26)

Assalaaamualaikum..~!!

Semalam Zaeem ada appointment kat Hospital Putrajaya untuk check level kuning dia. Kitorang pergi bertiga je. Ziqri tinggal dengan sepupu-sepupu dia kat Jenjarom.

Actually appointment ni cuma nak ambil darah Zaeem je dan keputusannya akan dimaklumkan kemudian. Jumpa doktor pun tak. Tapi kitorang berada kat hospital ni hampir 3 jam gara-gara hanya ada 1 je kaunter pendaftaran yang beroperasi untuk nombor giliran yang bermula dengan nombor 2 (contoh: 2026). Nak lagi best, petugas kaunter tu lak sibuk dengan tugas sampingan jadi 'technician' nak repair mesin rosak dan terlalu kerap terima pesakit yang 'walk in' je. Hurm...

Sebelum diorang ambil darah, Zaeem dibawa ke 1 bilik ni untuk ditimbang berat badan, diambil ukur lilit kepala dan panjang badannya. So far sejak Zaeem keluar dari NICU hari tu (day 18), berat dia dah ditimbang sebanyak 3 kali dan semuanya positif. Day 21 - 1.90 kg. Day 25 - 2.05 kg. Day 26 - 2.07 kg. Alhamdulillah.

Kalau tak tulis TCA, maksudnya xyah jumpa doktor, xyah ambil nombor giliran kat kaunter pendaftaran pun. Hurm...

Kesian Zaeem kena cucuk
Sebelum balik, kitorang singgah kat NICU jap. Semasa Zaeem dibenarkan untuk discaj hari tu, doktor pesan supaya berat badan Zaeem ditimbang kat klinik kesihatan berdekatan rumah sebanyak 2 kali seminggu. Jika berat sentiasa bertambah, kekerapan tu dikurangkan kepada sekali seminggu dan jika bertambah lagi, jadi sekali untuk selang 2 minggu lak. So kitorang ke NICU untuk dapatkan 'guide' samada masih perlu lagi ke Zaeem ditimbang sebanyak 2 kali seminggu sekarang ni. Jawapannya dah boleh timbang sekali seminggu je dan selepas berat badan dah 2.5 kg, barulah dikurangkan kepada sekali untuk setiap 2 minggu.

Esok kitorang akan ke Hospital Putrajaya sekali lagi untuk appointment mata Zaeem dengan appointment tangan Mama lak. Ahad ni insyaAllah kitorang akan buat kenduri aqiqah Zaeem. Wah, minggu yang panjang. Semoga semua yang dirancang berjalan lancar. Amin.

Wassalam.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...