Saturday, 21 December 2013

Appointment Oftalmologi (Day 28) dan Ortopedik

Assalaaaaamualaikum..~!!

Busy betul Zaeem. Sekali lagi kitorang ke Hospital Putrajaya sebab Zaeem ada appointment mata lak. Kata Mama Eta, baby yang dilahirkan secara pra-matang ada kebarangkalian kena masalah katarak dan pendarahan dalam mata. So appointment hari ni adalah untuk doktor check sekiranya Zaeem ada masalah tu atau tak.

Cabaran utama untuk appointment hari ni adalah untuk menunggu anak mata Zaeem kembang. Nurse banyak kali gak laa titiskan cecair apa entah kat mata Zaeem. Titis, tunggu 20 minit. Titis, tunggu 20 minit lagi. Finally bila kedua-dua anak mata Zaeem dah kembang, barulah boleh jumpa doktor.

Kembang cepat, kembang!
Kat bilik doktor, timbul satu isu perdebatan. Pada pandangan doktor kat situ, Zaeem tak perlu jalani pun pemeriksaan mata ni. Kalau tak silap aku, doktor tu cakap baby yang perlu jalani pemeriksaan mata adalah terdiri daripada baby yang lahir 32 minggu ke bawah, berat badan semasa lahir kurang daripada 1.5 kg dan baby yang dimasukkan ke dalam ventilator selepas kelahiran. Zaeem tak termasuk pun dalam ciri-ciri tu.

Tapi bila doktor lain dah refer, kenalah doktor tu buat pemeriksaan gak.

Mama dengan ayah kena tunggu kat luar. Diorang tutup lampu bilik pemeriksaan tu. Then dengar suara Zaeem menangis.

Mama dengan ayah dipanggil masuk dalam bilik. Kesian tengok Zaeem sebab berkesan kat mata dia alat yang doktor guna semasa pemeriksaan tadi. Alhamdulillah tiada sebarang masalah mata pada Zaeem. Next appointment 3 minggu lagi.

Senyum..~!!!
Pada waktu yang sama sebenarnya, mama pun ada appointment gak untuk follow up keadaan tangan mama yang dikhuatiri patah tu. Disebabkan mama dah bersalin, so pihak hospital dah boleh x-ray tangan mama. Alhamdulillah tangan mama pun ok.

Syukur :)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...