Monday, 22 July 2013

Servis Kereta & Tukar Tayar

Assalaaaamualaikum..~!!

Hari Sabtu lepas, Mama Eta bekerja extended hours kat Klinik Kesihatan Kg Pandan. InsyaAllah itu akan jadi extended hours terakhir dia kat Kolumpo (kalau tak faham, next time aku akan explain part ni). So nak dijadikan cerita, suami mithali ni seperti biasa telah menjadi driver untuk menghantar isteri bekerja.

Selepas menurunkan Mama Eta, aku terus ke Pusat Servis Ford kat Serdang. FoFi dah berjalan 70,000 km dan tiba masanya untuk diservis. Servis kali ni adalah pertama kalinya berbayar sebab 6 kali servis sebelum ni adalah percuma. Setakat tukar engine oil dengan oil filter, kenalah bayar dalam RM200++. Uhuk uhuk.

Gambar Hiasan
Atas nasihat Service Advisor, aku perlu bawa FoFi ke kedai tayar untuk buat alignment, balancing dan tyre rotation. Maka bagi memudahkan kerja, aku ke kedai sebelah Pusat Servis tu je.

Setelah diperiksa, 2 biji tayar FoFi terpaksa digantikan sebab keadaannya yang dah 'uzur'. Nasib baik baki 2 tayar lagi masih ok sebab baru je tukar 31 Disember lepas. Kos 2 tayar Continental (RM520) + alignment 2 tayar (RM18) + balancing (RM12) = laju je duit mengalir -___-

Apa pun harus diingat, keselamatan adalah keutamaan :)

Salam Ramadan..!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...