Monday, 8 July 2013

Serai

Assalaaaaamualaikum..~!!

Jom baca alkisah makan-makan kitorang sekeluarga yang terbaharu kat sebuah restoran yang dinamakan Serai. Restoran ni beralamat di P3A 16 & 17, Shaftsbury Square, Persiaran Multimedia 6, Cyberjaya.


Kali pertama aku menjejakkan kaki ke Serai, masa tu Mama Eta teringinnnnnnnnnnnn sangat nak makan Pavlova yang kononnya sedap sangat seperti digembar-gemburkan oleh kebanyakan orang. So pada satu hari bekerja tu, aku pun drive ke Shaftsbury pada waktu rehat semata-mata untuk menge'take away' Berry Pavlova. Gumbira sakan Mama Eta menjamah selepas balik dari kerja petang tu. Aku pun suka rasa dia. Memetik kata Ziqri, "dapppp~~" yang bermaksud sedap :)

Berry Pavlova - RM14.80
Sejak hari tu, aku berhasrat nak bawa Mama Eta, Ziqri dan emak ke Shaftsbury untuk makan. Macam-macam pilihan restoran yang menghidangkan aneka rasa makanan ada dijual kat sana. Pilih je yang mana suka.

Maka, pada hari Sabtu lepas, aku berpeluang untuk menyempurnakan hasrat aku tu. Lepas selesai kenduri kahwin sepupu kat Jelatek pada siang hari tu, aku pun bawa famili ke Cyberjaya untuk makan malam. Awal gak dinner kitorang hari tu sebab sampai sana dalam pukul 6 ptg. Huhu. Kitorang survey punya survey, last-last decide untuk makan kat Serai gak.

Budak kecik dapat pinggan, sudu dan garfu khas
C. Penne Pesto Chicken - RM21; Seafood T.Yum M. Hoon - RM19; Mini C. Burger w Chips - RM12; Pandan Banana Fritter - RM13; Hazelnut Roche - RM14.80; Milky Bandung - RM8.50; Tropical Fiesta - RM10.50; Minted Calamansi Soda - RM10.50
Boleh tahan mahal harga makanan dan minuman kat Serai ni. Tu tak termasuk 10% Service Charge dengan 6% Gov Tax lagi. Tapi pada aku masih agak berbaloi sebab saiz hidangannya yang besar. Mama Eta dan emak pun puas hati dengan rasanya yang sedap. Cuma Mini C. Burger w Chips je yang tak pasti apa rasanya sebab dah terlalu kenyang dan tak larat nak mengunyah lagi, meskipun rupanya yang sangat menarik macam daging burger bakar yang gumukkk.

Additional notes
C. Penne Pesto Chicken - lemak berkrim
Seafood T. Yum M. Hoon - 2 ekor udang besar..!!
Pandan Banana Fritter - emak makan 3..! :)
Hazelnut Roche - Mama Eta lagi suka ni daripada Berry Pavlova tapi taste aku sebaliknya
Bandung - biasa
Tropical Fiesta - campuran mangga dan oren yang pekat
Minted Calamansi Soda - masam

Dengan perut yang kenyang (bersyukur dimurahkan rezeki), kitorang pun kembali ke rumah sebelum azan Maghrib berkumandang.

 Segala pujian bagi Allah yang telah memberi makanan dan minuman kepada kami, dan yang telah menjadikan kami orang-orang muslim. Amin.

3 comments:

  1. serai ni mmg restoran favourite keluarga kitorg ^^ tp kitorg pergi yg kat seksyen 3, shah alam.. yg tu mmg asalnya restoran serai yg pertama. dr kecik lagi mkn kat sn, mmg sedap2 makanan dia :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dalam kepala dah plan nak makan kat Serai je next time if nak celebrate birthday/ anniversary. Hehe.

      Delete
  2. Haiyo, dh xsuprise dah. I baru igt u nk bawak i g paris ke, new zealand ke, korea ke. Hoho

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...