Sunday, 5 August 2012

Musyrif Ziqri 11 Bulan

Assalaaaamualaikum..~!!

Hari ni, 5 Ogos 2012, anak kitorang dah genap 11 bulan. Alhamdulillah Musyrif Ziqri sihat walaupun dulu teruk kena jaundice, masih handsome walaupun adakala diserang eczema & masih kuat walaupun dah jatuh katil 4 kali, jatuh walker sekali & ditimpa buah mangga yang gugur dari pokok sekali.
Gambar berukuran pasport Ziqri yang pertama
Pada usia 11 bulan, seorang bayi mungkin dah boleh berjalan sambil pegang tangan orang lain. Tapi Ziqri masih belum sampai tahap tu lagi. Merangkak pun xseberapa, setakat 1, 2 langkah je. Ziqri lagi suka mengesot buat masa ni. Adakah Ziqri membesar dengan normal..?

"Dan jika bayi anda dilahirkan pramatang, anda akan mendapati yang dia akan lambat untuk mencapai perkembangan tertentu tidak seperti kanak-kanak lain. Jangan risau, kebanyakan doktor akan menilai pembesaran bayi pramatang dari waktu yang dia sepatutnya dilahirkan dan menentukan pencapaiannya sewajarnya."


babycenter

Yup, Ziqri dilahirkan pramatang. 32 minggu. So kalau dikira dari waktu Ziqri sepatutnya lahir, umur Ziqri sekarang baru 9 bulan 6 hari. Kecik lagi ;p

Suka main stering kereta, memanjat, melonjak, menggigit..
Kalau diimbas balik, tempoh aku meninggalkan Ziqri sejak dia lahir lagi lama daripada tempoh bersama kot. Baru 25 hari lahir, aku dah kena pergi Kursus DPA selama 6 bulan. So dapat jumpa time weekend je, tu pun bukannya setiap minggu boleh balik. Selepas DPA lak, kadang-kadang aku kena outstation. So kalau dikira secara cincai, mungkin 6 bulan berjauhan, 5 bulan bersama. Tapi bersyukurlah gak, Ziqri masih kenal ayah dia =)

Excited tengok baby girl
Tinggal beberapa hari je lagi nak raya. Tahun ni kiranya sambutan hari raya yang pertama laa untuk Ziqri. Disebabkan Ziqri hanya lahir pada 6 Syawal 1432H, maka raya tahun lepas tak dikira sebagai sambutan yang official untuk Ziqri lagi ;p So dari segi persiapan raya, mama & ayah dah shopping sakan untuk Ziqri. Ziqri terima je laa ye =)



Semoga Ziqri membesar dengan sihat, ceria & jadi anak yang bijak & soleh. Mama & ayah saaaaaayang Ziqri.

Sekian, wassalam.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...