Tuesday, 24 September 2013

Bercuti di Pulau Tioman

Assalaaamualaikum..~!!

Pulau Tioman menjadi destinasi terbaru kitorang 3 beranak pergi bercuti. Kali terakhir aku ke Tioman, mungkin dalam 20 tahun lepas kot manakala Mama Eta & Ziqri baru pertama kali ke sini.

Kitorang ambil pakej bercuti kat Berjaya Tioman Resort yang merangkumi:
  • 3D/2N stay in Deluxe Chalet for 2 persons inclusive of breakfast & dinner
  • 1 Coral Island Snorkelling Trip (3 stops) inclusive of gears
  • Welcome Drink
  • Return Airfare on Berjaya Air (Subang-Tioman-Subang)
Tapi atas faktor kesihatan, kitorang ganti aktiviti snorkelling dengan makan tengah hari.

Flight kitorang yang pada awalnya dijadualkan pada pukul 9.55 pagi terpaksa ditangguh ke pukul 10.30 pagi. Elok gak tangguh ni sebab kalau sampai hotel awal pun belum boleh check in lagi. Flight ambil masa 1 jam manakala waktu check-in hotel lebih kurang dalam pukul 1.00 ptg. Ada shuttle percuma disediakan dari airport ke hotel yang jarak perjalanannya tak sampai 10 minit pun.

Holla Tioman..~!!

























Mengumumkan ketibaan kitorang



















Minum Selamat Datang

Pemandangan luar bilik 246

Pemandangan dalam bilik 246



Pada hari pertama, kitorang makan tengah hari kat kedai makan Mak Ngah, betul-betul kat luar pintu pagar hotel. Sedap gak. Lebih kurang pukul 5.30 ptg, kitorang pergi mandi laut. Mama Eta duduk tepi pantai je, jadi penonton. Sayangnya air laut waktu ni tengah surut. Sakit kaki aku dengan Ziqri bila kitorang terpijak batu/karang/apa-apa yang tajamlah kat dasar laut tu. So akhirnya kitorang mandi swimming pool je. Puas hati Ziqri dapat 'berenang' dalam pool yang kedalamannya 30 cm je.

"Ayah, ki terbang! Fuiyo.."
Selepas breakfast keesokan harinya, kitorang ronda-ronda kat sekitar pulau. Ada perkhidmatan Kembara kat luar pintu pagar hotel. Dia caj RM150 untuk bawa kitorang ke Kampung Juara, Marine Park dan Kampung Tekek. Kononnya harga tu special offer dah. Yelah tu..

Kampung Juara ni terletak kat sebelah timur Pulau Tioman (Berjaya kat barat). Air laut kat Kampung Juara tu sangat cantik sebab dia menghadap ke arah Laut China Selatan. Tapi akses nak ke Kampung Juara ni memang mencabar sebab keadaan jalannya yang berlubang-lubang. Selain tu, kat sini ada Pusat Pemuliharaan Penyu di mana korang kena bayar RM10 seorang untuk masuk dan tengok seekor penyu buta. Tak berbaloi. Satu lagi tarikan kat Kampung Juara adalah air terjunnya tapi kitorang tak singgah sebab nak cepat.

Morning walk
Ziqri main bot, ayah main air









Marine Park pula terletak berhadapan dengan Pejabat Taman Laut Pulau Tioman. Air lautnya sangat cantik. Ramai gila orang snorkeling tapi kitorang tak. Kitorang cuma stay kat atas jeti dan bagi ikan makan roti. Macam-macam spesis ikan ada. Lepas tu, kitorang berjalan masuk ke dalam Pejabat Taman Laut kononnya nak study mengenai hidupan lautlah. Padahal nak rehat-rehat jap sambil ambil aircond. Dalam perjalanan balik ke hotel, kitorang singgah Duty Free Shop kat Tekek. Nama je duty free tapi harga coklat mahal gak.

Then kitorang pun kembali ke hotel. Nasib baik sempat untuk lunch. Alhamdulillah kenyang. Lepas tidur petang, kitorang mandi swimming pool 30 cm lagi. Huhu.

Ziqri dengan ayah krohhhhh
30 cm lagi...
Sayangkan kalau datang jauh-jauh ke Tioman ni tapi tak menikmati keseronokan mandi laut? Oleh sebab tu, Mama Eta pun nekad untuk balut tangan dia yang bersimen tu dengan plastik dan join kitorang mandi laut pada hari yang terakhir. Air pasang waktu pagi, barulah seronok nak mandi. Yeah! Sebelum check out pukul 12 tgh, aku dah tapau makanan dari kedai makanan Mak Ngah untuk lunch kitorang. Pukul 1230 tgh, kitorang naik shuttle ke airport dan berlepas pulang ke Subang pukul 145 ptg. Bye Tioman!

Plastic wrap!
Muka itik..




Hurm, tak lengkap percutian kitorang ni kalau tak berdepan dengan masalah-masalah..

3 hari sebelum berlepas, aku dapat tau daripada staf Berjaya Air yang Mama Eta perlu dapatkan surat sokongan doktor untuk naik kapal terbang. Katanya wanita yang mengandung 7 bulan dan ke bawah perlu dapatkan kebenaran manakala mereka yang dah mengandung lebih daripada tu, tak boleh naik langsung. Maka struggle laa kitorang mencari tapi Alhamdulillah dapat gak surat sehari sebelum bertolak. Tapi hampeh betul bila kat airport, takde siapa pun yang ambil kisah dengan surat tu. Bila disemak balik dalam T&C Berjaya Air, sepatutnya mereka yang mengandung 28-35 minggu barulah perlukan surat tu. Cet!

Masalah kedua adalah kitorang gagal sampai kat airport 90 minit sebelum waktu berlepas seperti yang disuruh oleh staf Berjaya Air. Mula-mula timing belt FoFi hampir putus. Bila dah tukar kereta, salah jalan lak. Akibat percayakan google map dengan GPS, kitorang dilarang lalu Pangkalan TUDM untuk ke airport. So struggle laa aku nak cari jalan lain kat kawasan yang memang tak familiar langsung ni. Setelah berpusing-pusing, akhirnya sampai gak. Nasib baik tak tertinggal kapal terbang.

Timing belt dah rosak
Begitulah ceritanya percutian kitorang kat Tioman..

5 comments:

  1. As Salam, baru semalam belek2 blog sesapa yg cerita pasal tioman..hi...hi... nape x snorkelling..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak snorkelling sbb tgn isteri bersimen. Xleh kena air.

      Delete
  2. patutla muka mcm kenal,rupa2nya kita sama batch..eh,awak keje mana skrg? sblm ni I&P tu kt mosti ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh ye ke. Batch mana ni? Tak cam laa. Dulu i&p bwh mosti gak.

      Delete
    2. Eh ye ke. Batch mana ni? Tak cam laa. Dulu i&p bwh mosti gak.

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...