Monday, 12 August 2013

Syawal 1434H

Assalaaamualaikum..~!!

Selamat Hari Raya Aidilfitri diucapkan kepada seluruh umat Islam di muka bumi ni samada yang membaca blog ni ataupun tidak. Minta maaf zahir dan batin, kosong-kosong ya..!

Sambutan Aidilfitri kitorang pada tahun ni biasa-biasa je. Beraya belah isteri kat sekitar Selangor, diikuti dengan belah aku kat sekitar Melaka dan berakhir di Kolumpo. Kitorang pun setakat ambil cuti rehat 2 hari je sebab takde plan nak g holiday ke mana-mana macam Aidilfitri sebelum ni.

1 Syawal tahun ni, aku kembali beraya di 'perantauan' kat rumah MIL di Jenjarom. Selepas selesai Solat Sunat Aidilfitri dan menziarahi kubur keluarga, maka bermulalah aktiviti raya kitorang. Sepertimana lazimnya, kitorang beraya kat 6 buah rumah saudara-mara yang juga jiran-jiran tetangga. Selepas Zohor, misi beraya diteruskan kat sekitar Dengkil, Jenjarom dan Sijangkang. Malam baru settle.

Turquoise
Sesi minta maaf ke minta duit raya..? Hehe
2 Syawal, kitorang menuju ke Melaka. Nasib baik trafik lancar, cuma perlahan sikit kat Nilai dengan Senawang. Destinasi pertama kitorang kat sini bukanlah kat kampung tetapi bandar Melaka sebab ada open house rumah Pakcik Halim dan kemudiannya rumah Kak Mas. Ramai saudara-mara yang berkumpul. Lebih kurang pukul 7 malam, barulah kitorang balik kampung. Oh, malam ni tetiba je Mama Eta dapat rasa baby dalam perut bergerak. Huhu.

Breakfast durian..!

























Oo Oo Oo Baaaalik Kampungggg~!!!
3 Syawal, kitorang bersama-sama Najib, Fahmi dan Sameha sekeluarga serta anak-anak Kak Shahidah beraya kat sekitar kampung. Nasib baiklah ada diorang jadi geng nak pusing kampung, kalau tak kitorang pun duduk rumah je kot. Pada sebelah malam, meriah sikit rumah kampung bila semua pun berkumpul depan tv, menonton rancangan istimewa Aidilfitri - Malaysia vs Barcelona :p
Pusing-pusing kampung
4 Syawal, hari terakhir kitorang kat kampung. Sebelum balik, kitorang memenuhi jemputan beraya kat rumah Pakcik Majid. Cadangnya nak beraya kat rumah saudara-mara di Rembau lepas tu tetapi terpaksa cancel plan sebab Nenek Siti takde kat rumah. So kitorang pun gerak balik ke Putrajaya. Bangga pulak rasanya dengan diri sendiri sebab berjaya drive ikut jalan dalam dan LEKAS. Pada sebelah malam, ada lagi rancangan istimewa Aidilfitri kat tv - Lee Chong Wei vs Lin Dan & MU vs Wigan :p

Gambar last kat kampung
Ziqri dan 2pupunya :)





5 Syawal, kitorang berpusing-pusing sekitar Kolumpo. Destinasi pertama adalah rumah JJ, 'kakak' Mama Eta. Seronok Ziqri bermain, berkejar-kejar dengan Haziq. Kemudian kitorang beraya kat rumah Shafiza, sambil melawat baby baru. Ziqri lak sibuk bermain-main dengan kucing kat luar rumah sampai menangis-nangis tak nak balik. Selepas tu kitorang g beraya kat klinik lak. Haha. Sebenarnya Mama Eta kembali ke Klinik Kesihatan Petaling Bahagia untuk berjumpa dan mengucapkan bubbye kat kawan-kawan lama. Pada malamnya, kitorang kembali ke Jenjarom dan bersedia untuk menjalani kehidupan normal semula mulai hari esok.

Kat rumah JJ
Kat rumah Shafiza
























Kat KKPB
Puasa sebulan, raya pun sebulan. So sambutan Aidilfitri kitorang akan diteruskan lagi hingga 25 hari kemudian. SHRA MZB..!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...