Sunday, 10 March 2013

Ziqri Kena Cucuk

Assalaaaaamualaikum..~!!

Lama bebenor dah aku tak update blog. Punca utama sebab takde lapot yang available kat rumah. Lapot aku slow sangat, lapot Mama Eta rosak. Oleh sebab Mama Eta nak kena bawa lapot g kursus hari Selasa ni, barulah kitorang g hantar repair. Ganti hard disk baru dan format lapot, maka berterbanganlah RM230~~~

So kisah yang nak dikongsikan kali ni adalah pasal Ziqri kena cucuk. Ouch..! Kenapa kena cucuk..? Sebab anak ayah dah besar, dah genap 18 bulan pun pada 5 Mac baru-baru ni. Aku tak pasti lak suntikan apakah tu. Aku cuma tau yang baby 18 bulan wajib/harus dicucuk. Haha. Setelah di'google', mungkin namanya suntikan imunisasi DTP (Difteria, Tetanus, Pertussis). Betul laa tu kot.

Suntikan ni dibuat kat hospital yang tak lain tak bukan lagi, Hospital Bersalin Razif. Ziqri lahir kat sini, check jaundice kat sini, ambil semua jenis suntikan pun kat sini. Next injection mungkin tak ambil kat sini lagi kot sebab waktu tu umur Ziqri dah 7 tahun, so ambil ramai-ramai kat sekolah je laa. In shaa Allah.

Mama Eta kata servis kat Razif (singkatan untuk Hospital Bersalin Razif) dah berubah, jadi makin baik. Razif dah mula ikut prosedur yang betul. Dulu takde pun diorang nak check tinggi dan ukur lilit kepala. Nama patient dan tarikh expired ubat pun tak ditulis kat bekas. Mungkin dah kena 'serbu' kot baru-baru ni. Haha. Tapi eloklah kan.



Berat Ziqri dah 9.62 kg, tinggi 81 cm, ukur lilit kepala 48 cm. Suhu badan tak payah tulis laa kan..

Ziqri kena cucuk kat buntut. Doktor/nurse umpan Ziqri dengan mainan blok kiub atas katil. So Ziqri akan meniarap, main blok kiub tu dan aku peluk Ziqri untuk elak dia daripada terlalu banyak bergerak. Tapi Ziqri pandai gak. Dia macam ada instinct dan asyik toleh belakang ke arah doktor je. Haha. ZASSSS..! Tusukan jarum masuk ke dalam buntut Ziqri. Anakku menjerit...

Tapi kejap je, 5 saat lepas tu terus elok. Bila dah dipakaikan balik kasut dia, berlari sakan laa. 'Budak baru dapat kaki'.


Tips: Pastikan korang bawa surat beranak anak semasa nak ambil suntikan 18 bulan ni. Pihak hospital nak cop apa entah sebagai rujukan. MyKid tak dilayan.

Sekian,wassalam.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...