Thursday, 27 September 2012

Theo: Growing Up Fast

Assalaaaaamualaikum..~!!

Lepas baca buku Red: My Autobiography baru-baru ni, aku meneruskan hobi membaca kisah pemain-pemain bola sepak yang terkenal dengan membeli buku Theo: Growing Up Fast. Buku ni ditulis sendiri oleh Theo Walcott, pemain bola sepak kelab Arsenal & England.


Sebenarnya aku dah nampak buku ni semasa nak beli buku Gary Neville lagi hari tu. Tapi disebabkan aku kipas-susah-mati Manchester United, haruslah aku beli buku lagenda MU tu dulu. Bila dah habis baca & teringin nak membaca lagi, barulah aku beli buku ni.

Sejujurnya, aku ketawa sinis bila baca tajuk buku Walcott ni. Growing up fast. Hehs. Tapi tak baek laa. Walaupun dia main OK OK je tapi hakikatnya jauh lagi OK daripada aku kan :p

Bila dah baca buku ni, walaupun baru chapter 1, aku teruja dengan cerita dia..! Buku ni sebenarnya lagi menarik daripada buku Gary Neville, pada pandangan aku laa. Walaupun Walcott baru setahun jagung dalam dunia bola sepak ni kalau nak dibandingkan dengan Neville tapi kisah kehidupan dia disusun & diceritakan dengan dinamik. Pergh, bahasa.

Walcott tak bercerita macam kebanyakan penulis lain yang suka menulis ikut peredaran zaman dari waktu kecik sampai ke dewasa. Sebaliknya dia terus mulakan cerita dengan kontroversi pemilihan dia dalam skuad England masa Piala Dunia 2006, masa umur dia baru 17 tahun.

Aku seronok bila dia bercerita dari perspektif seorang insan biasa yang mula menempuh dunia glamor & berdepan dengan bintang-bintang bola sepak popular macam Thierry Henry, Dennis Bergkamp, Wayne Rooney, Robert Pires dll.

Antara topik yang seronok dibaca bila Walcott membongkarkan kes tak puas hati William Gallas dengan pemain Arsenal yang 6 tahun lagi muda daripada dia, kes Steven Gerrard mengeji Walcott dalam buku autobiografi dia & kes RVP gaduh dengan Walcott. Wah!

Ok laa, terlebih banyak memuji lak. Siapa rasa nak beli, pergi laa ke MPH ye. Koleksi autobiografi / biografi pemain bola sepak aku dah bertambah, yeah!

  1. Rio: My Story (Rio Ferdinand, 2006)
  2. Wayne Rooney: The Way It Is (Wayne Rooney, 2007)
  3. Giggs: The Autobiography (Ryan Giggs, 2007)
  4. Gerrard: My Autobiography (Steven Gerrard, 2007)
  5. Carra: My Autobiography (Jamie Carragher, 2009)
  6. Messi: The Inside Story of the Boy who Became Legend (Luca Caioli, 2010)
  7. Torres: El Nino: My Story (Fernando Torres, 2010)
  8. Red: My Autobiography (Gary Neville, 2011)
  9. Theo: Growing Up Fast (Theo Walcott, 2011)

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...