Wednesday, 14 May 2014

Bercuti Di Cameron Highlands

Assalaaamualaikum..~!!

Sejak aku kahwin 3 tahun lepas, ni dah kali ketiga kitorang sekeluarga ke Cameron Highlands. Mama Eta suka bebenor dengan CH ni sebab kesejukannya, keindahan pemandangannya, keistimewaan tersendirinya, ketenangannya. Aku layankan aje laa.

Bismillah... Jom!
Percutian kitorang kali ni turut disertai oleh MIL & BIL aku. Oleh itu, kitorang decide untuk menetap di apartment bagi memudahkan segala urusan. Parkland Apartments di Brinchang menjadi pilihan. Ruangnya luas, selesa, seronok Ziqri berlari-lari. Malangnya kitorang ditempatkan di tingkat 4, tiada lif & perlu mendaki 67 anak tangga sehala.

G, 1, 2, 3 & 4. 67 anak tangga sehala..
Kitorang bergerak dari Jenjarom kira-kira jam 900 pg hari Sabtu. Perjalanan makan masa lebih 4 jam. Sepanjang tempoh perjalanan ni, ada 3 cabaran besar yang kitorang perlu tempuhi. Traffic jam, hujan & Zaeem berak. Bayangkanlah kesukaran yang kitorang hadapi nak mencari tempat yang selesa untuk tukar pampers Zaeem di kala air dari langit mencurah–curah turun & lutut kiri aku dah kesakitan sebab asyik tekan clutch. Dugaan.

Rancangan asal untuk dine in kat KFC Brinchang terpaksa dipinda kepada take away je. Hujan sememangnya menyukarkan pergerakan & jadi bertambah sukar bila bawa baby. Tapi kalau tak hujan pun, memang kitorang takkan makan kat situ pun sebab tak jumpa langsung petak tempat letak kereta yang kosong! So aku dropkan BIL untuk tapau & kitorang tunggulah dia dalam kereta kat tepi jalan. Lapar. Sadisnya ayam KFC tinggal part drumstick & wing je.

Hujan yang berterusan telah merencatkan perancangan kitorang. Apabila hujan dah reda lewat petang tu, kitorang pun menaiki kereta menuju ke Pasar Malam Brinchang. Traffic jam sudah semestinya. Aku dropkan MIL, BIL & Ziqri terlebih dahulu. Kemudian berpusing-pusinglah mencari parking kosong tetapi gagal. Hujan kembali turun. Dengan berat hati, terpaksalah kitorang batalkan hasrat berjalan-jalan kat pasar malam ni. Walau bagaimanapun, sempat gak Ziqri minta wan (MIL aku) belikan jagung. Haha.

Malam ni kitorang dinner kat pekan Tanah Rata. Nasi goreng ada, steamboat ada, anak-anak buat perangai ada. Wow! Sebelum balik ke apartment, sempatlah belikan untuk anak-anak jaket & topeng ultraman -___- Oh, kitorang beli juga stok makanan macam roti, tuna, maggi, air & buah demi menjaga perut masing-masing. Sebaiknya sediakanlah stok ni awal-awal dari rumah ye. Trust me.

Alhamdulillah berkat doa kitorang agaknya :p, cuaca hari kedua lebih baik sebab hujan turun dalam pukul 330 ptg hingga 600 ptg je. So dapatlah kitorang ke banyak tempat hari ni.

Destinasi pertama adalah ke Ladang Teh Boh Sungai Palas. Kitorang gerak boleh dikira awal gak, sebelum jam 900 pg. So perjalanan kurang mencabar sebab masih tak terlalu banyak kenderaan. Oleh sebab aku membawa warga emas, kereta kitorang dibenarkan parking kat dalam. Yeah! Sonok kitorang bergambar & lebih sonok lagi bila Mama Eta dapat beli teh caramel & teh vanilla yang diidamkannya sejak bulan April 2012. Haha panjang ceritanya tu.
 
Sejarah tercipta sebab pertama kali aku drive ke sini

Ada 'nur' di wajah Zaeem
Ada 'nur' di kepala Ziqri
I Love Malaysia!
Seni
Kemudian kitorang menuju pula ke Tringkap untuk menyaksikan keindahan flora di Cameron Lavender. Biarlah gambar-gambar kat bawah ni je yang menceritakannya.
 
Ala-ala Belanda

Kereta Mickey
Buat baik dibalas baik. Kan orang tu dah tolong ambilkan gambar.
Buai Buai Buai
Kedai Lavender
Purple vs Red
Encik Jagung
Meow
Selepas tu, kitorang pergi ke Kea Farm. Sepatutnya nak ke sini pada last day tapi sebab masa lalu tu dapat park kereta, so singgah je laa terus. Btw, Kea Farm ni aku dapat simpulkan sebagai punca kepada kesesakan lalu lintas kat CH ni dari semua arah. Memang sesak. Tapi nak tak nak, kitorang mesti nak ke Kea Farm gak sebab nak beli buah jambu epal & jambu strawberry. Sedap! Ce beli, ce rasa.

Ok destinasi seterusnya kat Big Red Strawberry Farm aku takkan lupa. Saspen gila bila kereta tak boleh gerak langsung nak naik bukit. Hangit bau tayar. Terpaksa turunkan semua penumpang baru boleh berjalan. Gila. Kitorang isi perut makan ice cream waffle, fries, minum strawberry milkshake kat sini. MasyaAllah punyalah ramai manusia sampai beratur nak order makan pun lebih 30 minit kot.

Perjalanan kitorang diteruskan lagi ke MARDI Agrotechnology Park. Menariknya tempat ni sebab turut dijual produk-produk MARDI selain produk-produk tempatan termasuklah jenama Boh. Jangan terkejut sebab ada produk Boh yang dijual pada harga yang lebih murah kat sini! Tapi tak semua produknya ada kat sini.
 
Mana ada bau
Malam ni kitorang dinner kat pekan Tanah Rata lagi tapi kedai lainlah pula. Tak sedap sangat. Haha.

Hari terakhir kitorang kat Cameron Highlands lebih santai. Kitorang makan roti canai yang dibeli dari kedai mamak yang berhampiran. Mandi, siap-siap, kemas-kemas. Dalam pukul 9.30 pg kitorang check out dan menuju ke 2 lagi destinasi.

Taman Agro Al-Mashoor yang terletak kat Kampung Taman Sedia menyajikan home made strawberry ice cream yang memang sedap! Ikutkan hati, nak tambah lagi je. Tapi disebabkan Zaeem dah nangis nak tidur, malaslah. Oh sepatutnya nak beli buah strawberry kat sini je untuk dibawa balik tapi sayangnya tiada. Sebab tu laa kitorang terpaksa singgah ke destinasi kedua, Kea Farm lagi untuk beli.
Ziqri, lolipop & strawberry
Begitulah alkisahnya..

P/s: Kat CH memang xde traffic light ek?

3 comments:

  1. sy pun suka pergi cameron! tp jarang ke sana. bila la nk pergi lagi ni. yg seronok tu ada pasar (siang and malam), ada jugak kedai makan best. cuma nak naik ke atas lalu jalan berpusing-pusing tu yg mencabar sikit.

    ReplyDelete
  2. saya dah biasa dengan cameron.coz jadi penduduk sana selama 5 tahun

    ReplyDelete
  3. Assalamu’alaikum, salam sejahtera Tuan / Puan yang IRDI TOUR BANDUNG selalu kami rindukan atas kedatangannya Tuan /Puan ke kota kami di Bandung. Seiiring dengan kesehatan yang baik dan kesejahteraan dan yang selalu dimurahkan rizky nya Amiin…. Irdi Tour Bandung hanya sekedar ingin menginfokan promosi promosi yang tersedia di Irdi, mengenai bercuti di kota kesayangan Tuan / puan yang selalu dikunjungi saat weekend. Irdi Tour Bandung menyediakan Kereta Transportasi selama bercuti di Bandung atau Jakarta. Untuk info info lengkap tentang Irdi mengenai promosi percutian di Bandung bisa lihat blog Irdi :
    http://keretamurahpelancongan.blogspot.com/
    JOM JOM ke Bandung bersama Irdi, dijamin Muraaaah dan puas ^_^
    Kepuasan Tuan / Puan adalah kebanggaan Irdi… ;-)
    Dijamin Irdi bagi harga sangat Muraaaah dan pelayanan yang sangat baik..

    Contact Person :
    Mobile Phone : +6281322167717
    WhatsApp : +6281214741600
    +6281220477335
    Email : irditour.bandung@yahoo.com
    Facebook : - Irdi Tour Bandung & Irdi Wati

    Jika ada sumur di ladang boleh kita menumpang mandi jika ada waktu yang luang bisa kita berjumpa lagi mohon maaf kalau ada kata kata Irdi yang tidak berkenan.
    Irdi Tour Bandung tunggu yah kedatangan Tuan / Puan ke Bandung..
    Wassalam..wr.wb..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...