Sunday, 19 January 2014

Bercuti Di Grand Lexis Port Dickson

Assalaaamualaikum..~!!

Pada satu hari tu Mama Eta tanya aku, kali ni kita nak bercuti ke mana lak sementara dia tengah dalam tempoh cuti bersalin ni. Haha soalan cepu emas gak tu. Kali terakhir kitorang pergi bercuti adalah 4 bulan lepas ke Pulau Tioman. Kisahnya kat SINI. So selepas brainstorming, ambil kira tarikh cuti umum bulan Januari, faktor traffic jam, jarak perjalanan, kemampuan kewangan, kesesuaian anak 2 orang dan macam-macam lagi, kitorang bersepakat untuk menuju ke Grand Lexis Port Dickson.

Oleh sebab kadar bayaran sewa hotel kat Grand Lexis ni boleh tahan mahalnya, kitorang kenalah buat kajian yang teliti. Kitorang bandingkan harga bilik pada tarikh yang kitorang cadang nak pergi tu melalui website dia, Agoda dan Booking.com. Aku call juga Grand Lexis untuk tanya pasal government rate. Finally kitorang tempah melalui Agoda untuk penginapan selama 1 malam pada 17 Januari 2014 di Garden Pool Villa - Garden Living. Apa ciri-ciri bilik tu boleh tengok kat SINI.

Walau bagaimanapun, masa aku pergi check in hari tu, pihak hotel bagi kitorang bilik yang lagi upgrade tanpa sebarang caj tambahan sebab bilik yang kitorang tempah pada asalnya dah penuh. Alhamdulillah, kitorang pun dapat stay kat Grand Garden Pool Villa- Garden Living. Klik SINI untuk bandingkan bilik tadi dengan bilik yang ni.

Sebenarnya sampai sekarang pun aku masih tak faham apa yang berlaku. Alkisahnya semasa aku tengah check in tu, aku dengar customer kat kaunter sebelah tu dapat bilik yang lain juga gara-gara dia beli tiket melalui 3rd party iaitu Booking.com. Hurm, Agoda pun 3rd party gak kan? Daripada nada suara perbualan diorang, aku tak rasa bilik lain yang dia dapat tu jenis upgrade. Persoalan lain, adakah kita wajar check in awal untuk elak bilik yang kita dah tempah tu penuh atau lebih baik kita check in lewat dengan harapan dapat bilik yang upgrade ataupun lebih malang lagi jika sebaliknya? Wallahualam.

Ok takpe, kita ketepikan dulu semua persoalan tu. Apa kata kita tengok gambar bilik dan sekitar kawasan hotel jom :)







Seriously hotel ni sangat best - bilik, swimming pool, landskap, fasiliti, breakfast. Wajiblah kena best sebab kita dah bayar pun best kan. Haha. Btw nak kongsi 1 cerita ni. Disebabkan saiz bilik yang sangat besar ni, Mama Eta kata bilik jiran kitorang ada 11 orang kot kat dalam tu. Haha. Dari segi aktiviti, kebanyakan masa kitorang adalah kat dalam bilik je - mandi swimming pool. Kitorang keluar bilik hanya untuk makan dan morning walk.

Bercerita pasal makan, ada beberapa tempat makan popular kat PD ni. Cuma dalam banyak-banyak tu, kitorang sempat pergi ke 1 tempat je untuk lunch sebelum check in hotel iaitu kat Cowboy Place yang terletak kat Telok Kemang. Senang je nak cari sebab kedai ni terletak betul-betul tepi jalan berdekatan dengan PD World Marina. Satu-satunya menu dia yakni Nasi Kukus Ayam Panggang memang sedap. Kuantiti nasi sikit tapi saiz ayam besar. Ce try.


So far boleh dikatakan ini mungkin hotel paling best kitorang pernah duduk. InsyaAllah kalau ada rezeki, boleh pergi lagi kot. Ke kita nak cari hotel lain pada kadar yang sama? Hehe. Tungguuuuu..

4 comments:

  1. salam.. knp x state harga..hurmmm

    ReplyDelete
  2. Salam.
    Sy fairuz dr pahang.
    Bole x sy nak tau government rate utk grand lexis ni..tia

    ReplyDelete
  3. Hi,

    Nampak bestnya cuti ke Port Dickson.

    Kalau next time nak dapat special member rate, boleh try book melalui website ni - discount rates at Lexis PD

    ReplyDelete
  4. Hi,
    Nampak bestnya cuti ke Lexis PD.
    Kalau next time nak dapat special member rate, boleh try book melalui website ni - discount rates at Lexis PD

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...